Συμβαίνει τώρα:
Πολιτική

Ντάισελμπλουμ: Αποφάσεις για το χρέος στο τέλος του προγράμματος!

Μοιάζει να... απομακρύνεται η ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει τη γραβάτα που έχει υποσχεθεί. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, που ακολούθησαν την άκαρπη -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε στις δηλώσεις τους πως “Μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούνιο αλλά και να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν το καλοκαίρι”. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως “Κάναμε τεράστια πρόοδο σήμερα. Πολύ μεγάλη δουλειά έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δεσμεύονται να συνεχίσουν έτσι. Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση.”. Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε παράθυρο, μόνο για μια “συζήτηση για το χρέος” κι αυτό μόνο αφού υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση.”

Όπως άλλωστε σημείωσε: “Σήμερα μελετήσαμε το θέμα, αλλά επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος”. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης “είναι πολύ κοντά”, αλλά και πως υπάρχει συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022. Παράλληλα ξεκαθάρισε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα “Θέλουμε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήμασταν πολύ κοντά σε μία τέτοια συμφωνία απόψε. Όμως μπορούμε να το κάνουμε σε τρεις εβδομάδες από τώρα, στο επόμενο Eurogroup.”

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, όπως φάνηκε και πριν την έναρξη του Eurogroup ήταν πιο θετικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Γάλλος επίτροπος, σημείωσε χαρακτηριστικά “οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο. Είχαμε διεξοδικές συζητήσεις για το χρέος, αναλυτικές και σε βάθος. Τώρα θέλουμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι των προαπαιτούμενων για το χρέος. Είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες”.

Αντίθετα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως “Δεν είχαμε απόλυτη συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης χρέους” προσθέτοντας πως “το 2012 η Ελλάδα έλαβε μία ελάφρυνση για το χρέος. Εργαζόμαστε σε αυτή τη βάση”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωστής Χατζηδάκης για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε στελέχη της ΝΔ: Να υψωθεί τείχος δημοκρατίας απέναντι στη βία
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε πολιτική απομόνωση των δραστών και όσων ανέχονται τη βία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζήση Ιωακείμοβιτς
Κωστής Χατζηδάκης
Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ζήση Ιωακείμοβιτς μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ενώ η κυβέρνηση μιλά για «δολοφονικές επιθέσεις» και η αστυνομία αναζητά τους δράστες
Μητσοτάκης
Έλενα Ακρίτα κατά Λιάνα Κανέλλη που παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με «χάπια κλιμακτηρίου»: Δεν παύει να είναι σεξισμός επειδή στόχος είναι ένας άντρας
Η Έλενα Ακρίτα φέρνει ως παράδειγμα τον χαρακτηρισμό «γυναικούλα», επισημαίνοντας ότι η προσβολή δεν βρίσκεται στον αποδέκτη, αλλά στην αντίληψη πως η σύνδεσή του με μια γυναίκα ή μια γυναικεία κατάσταση συνιστά εξευτελισμό
Η Έλενα Ακρίτα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Οι γνωστοί ανόητοι παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές, τους αξίζει αυστηρή τιμωρία»
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τις εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Γιώργος Γεραπετρίτης για Τουρκία: Τα ήρεμα νερά είναι χρήσιμα αλλά δεν είναι αυτοσκοπός
«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας για αποσυμπίεση κρίσεων, έχει φέρει στο τραπέζι ζητήματα τα οποία ουδέποτε υπήρχαν στη Μεταπολίτευση»
Γιώργος Γεραπετρίτης
Κωνσταντίνος Κυρανάκης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Κανονική τρομοκρατική επίθεση, ο κόσμος της ΝΔ δεν τρομοκρατείται
«Αυτοί που διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, είχαν σκοπό να σκοτώσουν», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ ενώ εξαπέλυσε επίθεση σε όσους, όπως είπε, αποφεύγουν να καταδικάσουν απερίφραστα τις επιθέσεις
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης