Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Eurogroup: Ο κακός, ο κακός και το ελληνικό χρέος

Eurogroup: Ο κακός, ο κακός και το ελληνικό χρέος

Ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ μίλησαν και αυτά που είπαν όχι ότι δεν ήταν αναμενόμενα, αλλά Χριστούγεννα έρχονται και όλοι μας ελπίζουμε σε ένα θαύμα. Αλλά μαζί με τα Χριστούγεννα υπάρχουν και τα κακα ξωτικά…

Πρώτος, χτύπησε ο Σόιμπλε. Ο οποίος, δεν έκανε καμία αναφορά στο ελληνικό χρέος και είπε μόνο ότι
«Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία μόλις εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της ευρωζώνης». Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018 όπως έχουν προτείνει κάποιοι δανειστές, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο… Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».

Ακολούθησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ήταν λίγο πιο συγκεκριμένος… «Δεν θα υπάρξει σήμερα μια σύμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε άλλο μήκος κύματος δήλωσε: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες». «Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Ο έτερος Γάλλος, ο Πιερ Μοσκοβισί, αισιόδοξος όσο κανείς άλλος, είδε: Σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Φτάνοντας στο Eurogroup ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Στο πλευρό της η Ελλάδα δεν θα έχει σήμερα τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, αφού ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν είναι μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε