Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ντύνεται… Σόιμπλε ο Χουλιαράκης! “Μνημόνιο” στους υπουργούς υπό τον φόβο… κόφτη!

Ντύνεται… Σόιμπλε ο Χουλιαράκης! “Μνημόνιο” στους υπουργούς υπό τον φόβο… κόφτη!

– Τα μνημόνια είναι ήδη αρκετά και για να αποφευχθούν… νέα, ο Γιώργος Χουλιαράκης αναλαμβάνει τον ρόλο του “κακού”
– Αναγκάζει τους υπουργούς να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για να…. ξορκίσει το ενδεχόμενο του κόφτη
– Αναλυτικά οι “πέντε εντολές” του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών
– “Δεν κάνετε τίποτα αν πρώτα δεν έχει εγκριθεί” το… ζουμί της τετρασέλιδης εγκυκλίου
– Ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2017

Τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν με αποτέλεσμα εκτός από τους δανειστές, μνημόνια να θέλει να επιβάλλει στους υπουργούς και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ουσιαστικά, λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει τον ρόλο του… τσάρου του προϋπολογισμού.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τις συνθήκες για τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, έστειλε οδηγίες στους συναδέλφους του και τους καλεί να τις εφαρμόσουν πιστά. Διότι εάν αυτό δεν συμβεί, τότε “καραδοκεί” ο κόφτης.

Και όπου κόφτης βάλτε νέα μέτρα, συνεπώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο “κακός” της υπόθεσης.

Η εγκύκλιος Χουλιαράκη συνοδεύεται από ένα “Μνημόνιο Συνεργασίας” τεσσάρων σελίδων που απευθύνεται στους συναδέλφους του και τους καλεί να το υπογράψουν για να αποφευχθούν οι περιπέτειες.

Οι πέντε… εντολές

Με το μνημόνιο Χουλιαράκη καλούνται όλοι οι υπουργοί, να υπογράψουν ότι:

1) Όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου τους θα προχωρούν σε “διορθωτικές παρεμβάσεις”.

2) Θα είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν τη λειτουργία εσωτερικών συστημάτων, διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

3) Δεν θα αναλάβουν καμία υποχρέωση αν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της. Τουτέστιν χωρίς να ρωτούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αν υπάρχουν χρήματα.

4) Θα υπογράψουν και οι υπουργοί αντίστοιχα μνημόνια, με τους εποπτευόμενους φορείς και θα επιβάλουν τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.

5) Θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατά το δυνατό ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων γενικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι από τους πλέον κρίσιμους για τη χώρα και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών για επίτευξη στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε