Πολιτική

Ο Α. Σαμαράς είδε Μέρκελ και Ραχόι για την οικονομία – Άκουσε τα αιτήματα χωρίς σχόλιο η Μέρκελ

Το "οξύ" και "μακροχρόνιο" πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την ‘Αγκελα Μέρκελ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα, τα οποία όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δικαιώνουν την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πηγές του NewsIt από τις Βρυξέλλες η κα Μέρκελ άκουσε τα αιτήματα του Έλληνα πρωθυπουργού και δεν σχολίασε τίποτα απολύτως, κάτι που δεν αποτελεί και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι. 

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά έχει η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ώστε να τεθούν σε λειτουργία, από 1ης Ιανουαρίου 2014, η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στόχος είναι να διπλασιαστούν τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΤΕπ για δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα κυριαρχήσει τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το θέμα έχει αναβαθμιστεί, κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα. Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι έχει διευρυνθεί η ομάδα των χωρών που ζητούν λήψη μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων τραγικών συμβάντων. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία ζητούν την ενίσχυση της Κοινοτικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (Frontex) και τη σύσταση μιας ειδικής Ομάδας Δράσης για την παράνομη μετανάστευση, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ομάδα των χωρών αυτών, ενδέχεται να προστεθεί και η Γαλλία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε από τώρα το Προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής

Χωρίς κυβέρνηση στη Γερμανία… Σύνοδος χωρίς ουσία

Ανεργία και μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά δημοψήφισμα: Πρόταση να μην κατέβει το κόμμα στις εκλογές και να στηρίξει ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα
Η οργάνωση της νεολαίας καλεί τα μέλη να αποφασίσουν για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προτείνοντας την ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μη αυτόνομη εκλογική κάθοδο του κόμματος
Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
ΠΑΣΟΚ: Δεσμευόμαστε για επαναφορά του ΕΚΑΣ και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
«Ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι ο ίδιος δίνει ένα ποσό και αυτό συμψηφίζεται και έκανε σαν να μην άκουσε τον κ. Ανδρουλάκη που μίλησε για δύο δόσεις» σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τη 13η σύνταξη
ΠΑΣΟΚ
ΝΔ για την επίθεση σε Βολουδάκη: «Δεν είναι άγνωστοι, είναι γνωστοί – Θα βρεθούν όπως βρέθηκαν και οι σύντροφοί τους»
«Η φασιστική νοοτροπία που εκφράζεται μέσα από τέτοιες πράξεις πρέπει να ηττηθεί πλήρως», σημειώνει η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Αλεξάνδρα Σδούκου
Υβριστικά συνθήματα στο σπίτι της υφυπουργού, Σέβης Βολουδάκη στα Χανιά 21
Απειλητικά συνθήματα στο σπίτι και στο γραφείο της Σέβης Βολουδάκη - «Θάνατος στη ΝΔ, γκαζάκια στα σπίτια σας»
Η Σέβη Βολουδάκη με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφίες από τα απειλητικά συνθήματα, ενώ επισήμανε ότι δεν φοβάται και δεν εκβιάζεται - Καταδικάζει ο Παύλος Μαρινάκης
Τα συνθήματα 91