Πολιτική

Ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε την υποστήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία για το Κυπριακό

 Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία η ΕΕ να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια ως πολιτική οντότητα και θεσμικό οργανισμό».

 «Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της γεωγραφίας και της ιστορίας, είμαστε δυο κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, έχουμε και ένα κράτος- μέλος, εν λειτουργία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, με την ιδιότητά του, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του παράγοντα, που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση αυτή».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζει οι Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καθαρές, έχουν ως βάση το κοινό ανακοινωθέν, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο».

Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία, ανέφερε, να αναδεικνύουμε τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μπορεί να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο νησί και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

«Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, καθώς έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των δυο ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί. Ως τότε ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί, η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά, τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία, γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία στην προσέγγιση του όλου θέματος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Αθήνα και Άγκυρα βγάζουν «λευκό καπνό» για τις χιαστί επισκέψεις των διαπραγματευτών

Έτσι κινεί τα νήματα στο Κυπριακό ο Μπάιντεν

Αυτές είναι οι δράσεις Λευκωσίας και Αθήνας για να ξεπεραστεί η εμπλοκή στο Κυπριακό

“Δεν υπήρξε ποτέ θέμα ρήξης Αθηνών-Λευκωσίας”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7