Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα: Η «καζάν – καζάν» ατζέντα και οι… «κόκκινες γραμμές»

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα: Η «καζάν – καζάν» ατζέντα και οι… «κόκκινες γραμμές»

Στην Αθήνα φτάνει το πρωί της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς, όπως σημειώνουν, η εμπέδωση θετικού κλίματος – και η συνάντηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη – αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.

Η «θετική» ατζέντα που καλλιεργείται ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αμοιβαία επωφελής, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή καζάν – καζάν, σύμφωνα με τη φρασεολογία του Τούρκου προέδρου. Οι οικονομικές αλλά και άλλες συμφωνίες που προωθούνται μετά την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον συνεργασίας, τονίζουν.

Οι συμφωνίες που προωθούνται…

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Εκτός ατζέντας οι… «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας

Κατά τη διμερή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Η Αθήνα έχει οριοθετημένη ατζέντα, η οποία αφήνει εκτός τις «κόκκινες γραμμές»…

Αξιολογεί ως σημαντικό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τις προκλήσεις σε θάλασσα και αέρα αλλά και την εμπρηστική ρητορική.

Παρά ταύτα, παραμένει σε αυξημένη εγρήγορση, καθώς ο Ερντογάν έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να γίνει απρόβλεπτος.

Ανοίγει ο δρόμος για τη… “βαριά” ατζέντα;

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι αυριανές επαφές μπορούν να θέσουν τις βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση των συζητήσεων επάνω στη λεγόμενη «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου.
H μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η πάγια θέση της χώρας μας, και όπως ξεκαθαρίζει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, αυτή «είναι απαράβατη “κόκκινη γραμμή”».

Συμφωνία για το Μεταναστευτικό

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Αθήνα, στη συμφωνία για το μεταναστευτικό που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των αρμόδιων υπουργών Καιρίδη και Σοϊλού.

Η συμφωνία προβλέπει τη συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, μία ελληνική και μία τουρκική, οι οποίες θα έχουν στενή συνεργασία και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των διακινητών παράνομων μεταναστών σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα δύο Λιμενικοί, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος, θα εγκατασταθούν αντίστοιχα στη Σμύρνη και σε ένα ελληνικό νησί, το οποίο μένει να συμφωνηθεί.

Αύριο το πρωί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η κρίσιμη συνάντηση θα γίνει αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα θα υποδεχθούν τον Ρ.Τ. Ερντογάν, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Ομέρ Τσελίκ.

Η σύνθεση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπήρξε στο Βίλνιουζ.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα λάβουν μέρος έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και αντιστοίχως 8 υπουργοί από την πλευρά της Τουρκίας. Θα προηγηθούν δε, διμερείς συναντήσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις