Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Φίλης κρύβει… τ’ όπλο του! «Δεν είμαστε δογματικοί»

Ο Φίλης κρύβει… τ’ όπλο του! «Δεν είμαστε δογματικοί»

Αναστροφή σήμερα (06.10.2016) στην Βουλή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία, μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπό την… «επιτροπεία» του συγκυβερνήτη υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και παρουσία του υπουργού Παιδείας και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Ο Νίκος Φίλης σήμερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινο, μίλησε «για λύση της παρεξήγησης» καθώς, όπως είπε, «χθες υπήρξε όντως προσπάθεια καταλλαγής ανάμεσα στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας», «εξηγήθηκαν τα ζητήματα ώστε να αρθούν οι παρεξηγήσεις».

Και τόνισε πως η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες και να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους κορυφαίων θεσμών αλλά να προχωρεί το μείζον, που είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης. Το Σύνταγμα, είπε, δεν επιβάλει την χριστιανική διαπαιδαγώγηση αλλά τη θρησκευτική.

Ειδικότερα για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε πως «θέλουμε να το αναμορφώσουμε με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις ώστε ο μαθητής να είναι γνώστης όλων των θρησκειών με έμφαση στον Ορθόδοξο πολιτισμό». Κάτι αναγκαίο, όπως επισήμανε, στις πολυφυλετικές συνθήκες που ζούμε και θα πρέπει να επιδιώκουμε την προσέγγιση των παιδιών και όχι την επιδίωξη του «κατηχητισμού».

Και θέλοντας να ρίξει τους τόνους πρόσθεσε ότι «άλλωστε το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαλόγου και δεν θα πρέπει να συνιστά αντικείμενο ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, στους κόλπους της οποίας μάλιστα, έχουν ωριμάσει απόψεις για αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, ώστε αυτό να μην έχει ομολογιακό και πολύ περισσότερο κατηχητικό χαρακτήρα». Μάλιστα είπε πως «ο διάλογος που έγινε μπορεί να μην έφτασε σωστά. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί» ενώ σε αντίθεση με τις ιστορικές μομφές που άλλοτε επιφύλασσε στους Ιεράρχες σήμερα εξήρε το ανεπτυγμένο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας επ’ ωφελεία του λαού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε