Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο φόβος φυλάει τα έρμα! “Απάντηση” Τζανακόπουλου για Ερντογάν [vid]

Φωτογραφία: Eurokinissi (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία: Eurokinissi (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μετά την – ας την πούμε γκάφα- της αναφοράς του στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, τις οποίες χαρακτήρισε “ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης (23.11.2016) επανήλθε στο θέμα.

Το απόγευμα της Τρίτης (22.11.2016), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη νέα πρόκληση Ερντογάν. Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης κατά τη διάρκεια ανοιχτής ομιλίας του σε μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας στο προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι.

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε αργά το απόγευμα και όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του Τούρκου προέδρου. Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτο και με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι η θέση μας καθώς και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας σε ο, τι αφορά την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι γνωστή».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Η δήλωση σε… δεύτερο χρόνο

“Ο καμένος στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι”, λέει ο λαός και ίσως έτσι να αντέδρασε η κυβέρνηση, ενθυμούμενη και το μπέρδεμα προ μηνών με άλλες, το ίδιο προκλητικές, δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Το πρωί της Τετάρτης (23.11.2016) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέδωσε νέα δήλωση για το θέμα, σημειώνοντας πως είπε ό,τι είπε γιατί ήθελε να είναι… σίγουρος.

«Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται πάντα σε επιβεβαιωμένα γεγονότα. Ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, η δέουσα στάση προϋπέθετε την επιβεβαίωση της είδησης και φυσικά την επίσημη μετάφραση» αναφέρει. Και εδώ εγείρεται το θέμα γιατί η πρεσβεία στην Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών δεν είχαν ενημερώσει για τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε μετά το πέρας της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια και σαφή θέση της χώρας στο ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης. Θέση η οποία έχει επαναληφθεί σε όλους τους τόνους, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών», συνεχίσει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο οποίος έκλεισε τη δήλωσή του με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία: «Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται ούτε για παιχνίδια, ούτε για διαγωνισμό ατάκας. Χρειάζεται σύνεση και σοβαρότητα, αρετές τις οποίες στερείται η ΝΔ και ο εκπρόσωπος της. Αν κάποιος χρειάζεται να σοβαρευτεί αυτή είναι η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκε δια του εκπροσώπου του στο ίδιο κλίμα. Επαναλαμβάνουμε: Η ΝΔ είναι επικίνδυνη για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε