Πολιτική

Ο Γλέζος έβαλε φωτιά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: “Με ποιό δικαίωμα αποφασίζετε για εμάς; – Ζήτησε όχι μονοπρόσωπη ηγεσία

 - To ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ξεκαθάρισε πως οι Ενεργοί Πολίτες δεν θα διαλυθούν
- Ο Μ. Γλέζος παρομοίασε τις συνιστώσες ως άλογα που τώρα θέλουν να τα σκοτώσουν
- Ζήτησε ενιαίο φορέα κοινής δράσης και όχι χωριστές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ
-
 Σχολίασε και μία ατάκα του Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι διαφωνεί μαζί του
- Κατά της διάλυσης των συνιστωσών και ο επικεφαλής της ΚΕΔΑ, Γιάννης Θεωνάς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να μην καταργηθεί το σχήμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εδώ, αλλά να δημιουργηθεί ένας φορέας κοινής δράσης, πρότεινε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Γλέζος επεσήμανε πως «εμείς, οι «Ενεργοί Πολίτες» (σ.σ. αποτελεί μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε πει ότι η σχέση κόμματος – λαού έχει αλλάξει. Αν παλιότερα τα κόμματα χρειάζονταν ως καθοδηγητές, σήμερα υπηρετούν το λαό». Όπως είπε «αν ακούγεται ότι πρέπει να πάμε στο κόμμα των μελών, εμείς το ζητάμε χίλιες φορές». Αλλά, όπως συμπλήρωσε, «αν δεν κατοχυρωθεί, δεν θεσμοθετηθεί αυτό, τότε δεν θα έχει καμία αξία το κόμμα των μελών. Κανείς δεν θέλει να είναι χειροκροτητής και να μην συμμετέχει. Αν θέλουμε να θεσμοθετήσουμε ότι τα μέλη αποφασίζουν και κανένας άλλος, χρειάζεται η θεσμοθέτηση κανόνων».

Στο σημείο αυτό, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, έκανε και μια αναφορά στη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «στην εισήγηση του Αλέξη υπήρξε μία αποστροφή που έλεγε ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ανήκουν στο λαό.

Όποιοι συνέβαλαν στο γράψιμο αυτής της εισήγησης, αγνοούν τους Κορυσχάδες. “Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό”. Το πρόβλημα είναι πώς θα υπάρξει άσκηση των εξουσιών από τον λαό».
 

Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε ο Μ. Γλέζος, τα όργανα που εκλέγονται δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα, αλλά τουλάχιστον τριμελή, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε σε κόμμα αρχηγικό αλλά σε κόμμα συλλογικό». Επιπλέον, ανέφερε πως χρειάζεται εναλλαγή των προσώπων στα όργανα, και μάλιστα στην πράξη.

Ο Μ. Γλέζος σημείωσε πως «δεν είναι αντιθετικό να είσαι μέλος, και να ανήκεις σε μια πολιτική δύναμη σαν αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς «οι δυνάμεις αυτές αποτελούν εγγύηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως εξήγησε «εμείς ιδρύσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, και παρά τις διαφορές μας αποφασίσαμε κοινή δράση, να τείνουμε χέρι συνεργασίας προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και να φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Με βάση αυτά, και την διακήρυξη για ανατροπή κυβέρνησης, τρόικας και του συστήματος, φτάσαμε από το 3% στο 27%, σημείο στο οποίο ο Συνασπισμός μόνος του δεν τα είχε καταφέρει να φτάσει».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τόνισε: «Δικαίωμά σας να κάνετε ότι κάνετε. Είμαστε εμείς εδώ, που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε. Τι θα κάνετε; Διαφωνείτε μαζί μας; Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς! Και για αυτό το λόγο, επειδή είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, οι δυνάμεις που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της δημοκρατίας μέσα μας, ευελπιστώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχουμε δημιουργήσει στο λαό» και πρότεινε «να μην καταργηθεί το σχήμα, να μην διαλυθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά να υπάρξει ενιαίος φορέας κοινής δράσης και όχι χωριστός. Χωρίς χωριστές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις, με κοινές δράσεις όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και να τον φέρουμε στην εξουσία».

Κατά της διάλυσης των συνιστωσών τάχτηκε ο Γ.Θεωνάς

Ο Γιάννης Θεωνάς, επικεφαλής της ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς), εξέφρασε την αντίθεσή του με την διάλυση των συνιστωσών. «Μεγάλα ενιαία κόμματα υπήρξαν και πριν και είδαμε που κατέληξαν», είπε και τάχθηκε κατά της διάλυσης των συνιστωσών, οι οποίες, όπως σημείωσε, έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ που είναι.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε πως «θέλω από αυτό το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πιο δυνατός, πιο ενισχυμένος και με μεγαλύτερη διεύρυνση προς τα Αριστερά, γιατί γίνεται η διεύρυνση αλλά προς άλλη μεριά». Επιπλέον, επεσήμανε πως «πρέπει να δεσμευτούμε για τα θέματα σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, βάσει του προγράμματος της Αθηναϊδας (σ.σ. είχε παρουσιαστεί εκεί πριν ένα χρόνο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και των αποφάσεων της 15ης Ιουλίου 2008 για τους άμεσους στόχους».

Η πορεία του Γλέζου στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού. Το 2002, διαμόρφωσε την πολιτική ομάδα Ενεργοί Πολίτες. Η πολιτική αυτή ομάδα σε συνεργασία με τον Συνασπισμό και άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004.

Το 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών-Πειραιά της περιφέρειας Αττικής επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες συγκεντρώνοντας ποσοστό 11%.Την υποψήφιότητα του υποστήριξε ο Συνασπισμός,άλλες κινήσεις και σχήματα της Αριστεράς καθώς και ανένταχτοι του χώρου.

Στις διπλές Βουλευτικές εκλογές του Μάη και Ιούνη 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μιζέρια του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί (ΦΩΤΟ)

Πρόωρες εκλογές με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση της Ν.Δ βλέπει ο Economist

Οι “γκρεμιστές” του Τσίπρα – Ποιοί είναι

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άγριος καυγάς Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση για τα Τέμπη και καμία για τη νεκρή μητέρα»
Στο φόντο της σύγκρουσης, η αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Μάντζου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με τον υπουργό να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «σόου και λαϊκισμό»
Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου 5
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Πολιτικά όρνεα που αξιοποιούν μια εγκληματική ενέργεια»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα και μιλούν για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας
Τρεις ύποπτοι εμπρησμοί αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη  με διαφορά λίγης ώρας σε πολιτικούς της ΝΔ – 5 άτομα στο νοσοκομείο
Συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιπποκράτειο στη μνήμη της Βάγιας Νέστορα – Κυρανάκης: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να συλληφθούν οι τρομοκράτες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία της μητέρας της «γαλάζιας» πολιτεύτριας αναμένεται να τελεστεί την επόμενη εβδομάδα στην Κοζάνη
Συγκέντρωση ΝΔ για Βάγια Νέστορα
19
Η Καρυστιανού μετά τα «καρφιά» Μαρινάκη καταδίκασε τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη με αιχμές για τα Τέμπη
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την «Ελπίδα για την Δημοκρατία» για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, με το κόμμα να συνδέει την υπόθεση με το αίτημα για ασφάλεια και δικαιοσύνη «που τόσο κατάφωρα στερούμαστε»
Μαρία Καρυστιανού
Ανδρουλάκης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά τις συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Δένδια: «Δεν φτάνει το Μαξίμου να σηκώνει τηλέφωνα στις 3 το πρωί»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά καθαρές απαντήσεις για το έργο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να μιλήσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό
Γεραπετρίτης και Ανδρουλάκης
Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συλληφθούν οι δράστες»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέκλεισε νέο κύμα τρομοκρατίας, μίλησε για «νοσταλγούς μιας παλιάς κατάστασης» και έστειλε μήνυμα ότι «η Δημοκρατία απαιτεί δικογραφία και πλήρεις αποδείξεις»
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
44
Το δείπνο Σαμαρά με εν ενεργεία «γαλάζιους» βουλευτές, η ενόχληση στο Μαξίμου και η εξίσωση των αναποφάσιστων
Η συνάντηση με τους Αθανασίου, Λεονταρίδη και Καρασμάνη, το λακωνικό σχόλιο Μαρινάκη και οι μετρήσεις που δείχνουν γιατί το ενδεχόμενο κόμμα του πρώην πρωθυπουργό δεν περνά απαρατήρητο
Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης και Θεόφιλος Λεονταρίδης 39