Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι από τον Τσίπρα: Προσφεύγω στις ρίζες μου, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε

Ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι από τον Τσίπρα: Προσφεύγω στις ρίζες μου, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη άνοιξε η αυλαία του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, το απόγευμα της Πέμπτης (22.02.2024) και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. 

Ύστερα από μια μακροσκελή ομιλία ενώπιον των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και με διαστήματα «παγωμάρας» στο ακροατήριο ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε τετραπλές εκλογές για νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή, τοπικά συντονιστικά και εκλογή προέδρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος -όπως φάνηκε τελικά- έκανε μια προσθήκη στο τέλος της ομιλίας του, μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία έπεσε σαν… βόμβα δυο ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε νέες εσωκομματικές εκλογές λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση, η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα.

Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Νωρίτερα είχε πει:

· Εγώ Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη.

· Θα κριθώ – και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές.

· Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες.

· Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO σε επιχείρηση, όπως με κατηγόρησαν.

· Δεν παραγνωρίζω, ούτε υποτιμώ το ρόλο και την προσφορά κανενός.

· Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής.

· Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα. Όχι η Αριστερά! Όχι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. ΟΙ ΜΕΣΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

· Υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: Ομοψυχία. Θέλετε να συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

· Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ.

Οι αναφορές Κασσελάκη στον Τσίπρα

Οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα, δύο φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά και το γεγονός ότι μνημόνευσε την περίφημη φράση «οι αρμοί της εξουσίας» την οποία είχε πει η Μπέττυ Μπαζιάνα έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε ούτε σήμερα να κόψει τις γέφυρες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στους αγρότες, είπε: «Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο αγώνας τους αφορά την ίδια την επιβίωση της υπαίθρου και την προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής.

Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών και των κινητοποιήσεων τους, αναδείξαμε τα προβλήματα τους στη Βουλή και καταθέσαμε οκτώ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις – λύσεις για τη στήριξη και την προοπτική τους. Το ότι είμαστε δίπλα τους και τους ακούμε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αγρότες ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δικές μας προτάσεις…».

Για το ΕΣΥ και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τόνισε ότι «η κυβέρνηση απαξιώνει εσκεμμένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
Απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια με υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού. Παραβιάζει το αυτοδιοίκητο τους. Οδηγεί τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε μαρασμό και κλείσιμο. Παραβιάζει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 για να προωθήσει με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και θα δώσουμε τη μάχη μας στη Βουλή και στην κοινωνία. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για τη δημόσια παιδεία και την τήρηση του Συντάγματος».

Για τους 57 νεκρούς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, είπε: «Καταγγέλλουμε την συγκάλυψη που επιχείρησε η κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και την απαράδεκτη απόφαση της για το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιμείνει μέχρι τέλους για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και την απόδοση δικαιοσύνης».

«Είμαστε εδώ για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση.
Όχι κάποτε. ΤΩΡΑ. Είμαστε η δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα. Είμαστε το μόνο κόμμα, του οποίου οι θέσεις συνομιλούν εξίσου με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την ριζοσπαστική Αριστερά», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και συνέχισε: «Οι ηγεσίες αδυνατούν να προσφέρουν ριζικές λύσεις στα μεγάλα και τα καθημερινά προβλήματα. Σε αυτό το περιβάλλον εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού και κερδίζουν έδαφος οι κήρυκες της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού, που ταΐζουν μίσος τους ανθρώπους που ψάχνουν απεγνωσμένα απαντήσεις.
Ο πραγματικός εχθρός των λαών της Ευρώπης είναι η μεθοδευμένη κατεύθυνση της οργής των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που δεν έχουν, προς την ακροδεξιά.
Ο στόχος όσων το κάνουν αυτό είναι να μείνει άθιχτος ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού που επιχειρεί να μεταμφιεστεί σε μια κεντρώα δύναμη. Αυτό δηλαδή που κάνει στην Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης».

«Η κρισιμότητα των Ευρωεκλογών είναι μεγάλη για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης», είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση. Καθορίζουν όμως την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια, με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε με τους αγώνες του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.
Θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας στις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Οι πολλαπλές διεθνείς κρίσεις μεγεθύνονται και οξύνονται στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τα αποτελέσματα 4,5 χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, η υπονόμευση του κράτους δικαίου.
Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν το «success story» και την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η ΝΔ και τα Μέσα που τη στηρίζουν.

Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, η στεγαστική κρίση, το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος και η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.
Η στρατηγική της ΝΔ πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και των νέων ανθρώπων. Υπηρετεί ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους».

«Χάρη στη δική μας πίεση με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να φέρει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο στη Βουλή, που υπερψηφίστηκε χάρη στη δική μας ψήφο. Η ψήφιση του αποτελεί άλμα για την ελληνική κοινωνία και είναι μια νίκη όλων μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος που σηκώνει στις πλάτες του τις προσδοκίες και τα όνειρα χιλιάδων συνανθρώπων μας για ισότητα σε μια σύγχρονη κοινωνία».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις