Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση των capital controls

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση των capital controls

Την κατάργηση των capital controls ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.
Τα capital control αποτελούν από σήμερα παρελθόν, είπε ο πρωθυπουργός.
Δείτε τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα.

Οι νέες ρυθμίσεις για την «Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» είναι κρίσιμες και απαραίτητες διότι συνιστούν βήματα εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και δημοκρατίας, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, βήμα ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης που θωρακίζει τους πολίτες – ιδίως τους ανήλικους, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης για το συνολικό πνεύμα που διέπει το νομοσχέδιο. Κανείς εργοδότης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα σε βάρος υπαλλήλων, όπως π.χ. κάμερες, για απόλυση εργαζομένων ή τα στοιχεία της υγείας τους. Θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένα. Χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, είπε ο πρωθυπουργός. Όποιος παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο φορές ενώ όσοι τηρούν τους κανόνες θα απολαμβάνουν εμπιστοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη πως «Έχουμε γλιτώσει 35 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ,  μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. «Και το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά σε αντίθεση με τις προβλέψεις ορισμένων».

«Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας»

Στην συνέχεια ανακοίνωσε και την κατάργηση των capital controls, που επιβλήθηκαν το 2015.

«Σήμερα», ανέφερε στην παρέμβασή του, «σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας: «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε τη φυγή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με αποκορύφωμα τον Ιούνιο το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών. Οι εκλογές αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και στο τραπεζικό μας σύστημα […] Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και καταργούνται τα capital controls και ταυτόχρονα ανοίγει για τη χώρα ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας». Αμέσως μετά, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε τη σχετική τροπολογία. Πρόκειται για ένα βήμα προς την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η χώρα, είπε, συντονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο που καθυστερούσε για 14 μήνες και είχε ως συνέπεια να επιβάλλονται πρόστιμα 5.500 ευρώ την ημέρα. «Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι κρίσιμες και απαραίτητες γιατί συνιστούν βήματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και Δημοκρατίας και είναι συστατικά στοιχεία της κυβέρνησής μας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι μέχρι στιγμής νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έδειξαν την ετοιμότητα της κυβέρνησης. Έκανε εδική αναφορά στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο στο Μάτι, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα «να γλυτώσουμε 35 εκατομμύρια ευρώ», όπως είπε, τονίζοντας ότι «και παρά τις αιτιάσεις, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά». Σημείωσε ακόμη ότι «οι μάχες με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που συνεχίζονται, δείχνουν την καθημερινή μας παρουσία δίπλα στους πολίτες».

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δείχνει ότι ήταν έτοιμη και ότι υλοποιεί νωρίτερα τις δεσμεύσεις της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το σημερινό νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης».

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι κρίσιμος και κομβικός τομέας για την οικονομία

«Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40ημέρες και έτσι θα κινηθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή μετρήσιμου έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο είναι κρίσιμος και κομβικός τομέας για την οικονομία, αλλά και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι ανάγκη της εποχής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ισότιμη ανάγκη […] Η Ευρώπη σε αυτό τον τομέα ήταν πρωτοπόρος και έβαλε μέχρι και ποινές σε μεγάλες εταιρείες. Είναι απορίας άξιο πώς μία κυβέρνηση που δήθεν επαγγελόταν τα προσωπικά δικαιώματα άφησε απροστάτευτους τους πολίτες για 14 μήνες […] Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας και παράλληλα ένα βήμα κοινωνικής ευθύνης […] Πρακτικά το νέο πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου που παραμένουν άναρχες. Κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς την συγκατάθεσή του και κανείς εργοδότης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων σε βάρος τους. Τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών θα αφορούν μόνο τους ίδιους. Όποιος μέχρι σήμερα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση θα πρέπει να το σκέπτεται. Όσοι τηρούν τους κανόνες θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη. Το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης εναρμονίζεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε να ψηφιστεί από όλους το νομοσχέδιο, κάτι που θα είναι και επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Κλείνει οριστικά μετά από 50 μήνες ένας κύκλος ανασφάλειας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα για την περιπέτεια που οδήγησε τη χώρα.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Τέσσερα χρόνια και δύο μήνες μετά την επιβολή των περιορισμών των τραπεζικών κεφαλαίων, που επεβλήθησαν το… κολασμένο καλοκαίρι του 2015, η ώρα… ήρθε για την πλήρη άρση.

Πώς θα γίνει η άρση των capital controls

Η άρση των capital controls θα έχει την μορφή νομοθετικής ρύθμισης και αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και βέβαια αποτελεί μία αναγκαία συνθήκη προκειμένου να επιστρέψουν οι επενδύσεις στην χώρα.

Η σχετική απόφαση ελήφθη το σαββατοκύριακο σε επαφές που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Αφού διαπίστωσαν ότι πλέον δεν συντρέχει κανένας λόγος ώστε να υπάρχουν κεφαλαιακοί περιορισμοί, αποφάσισαν να εισηγηθούν στον πρωθυπουργό την άμεση άρση τους, κάτι που έγινε αμέσως δεκτό από τον Κ. Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε εδώ πως λίγες μόλις ημέρες μετά την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αποκαλύψει πως είχε εισηγηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πλήρη άρση των capital controls.

Ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά την συνάντηση που είχε στις 12.07.2019, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων: «Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση την πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα. Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι κυρίως έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη και την χρονική συνέχεια. Ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι μετά από 3 χρόνια έρχομαι για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου».

 Τι λέει η αντιπολίτευση για την πλήρη κατάργηση των Capital Controls

Την πλήρη κατάργηση των capital controls σχολίασε η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου κάνει λόγο για το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Δείτε εδώ τη σχετική τροπολογία για την πλήρη κατάργηση των capital controls.

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/08/tropologia-capital-controls.pdf”]

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις