Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στον ΟΗΕ την τουρκική προκλητικότητα – Οι κινήσεις της Άγκυρας και η απάντηση της Ελλάδας

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα (20.09.2022) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Παρασκευή θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αμερικανική μητρόπολη είναι αποφασισμένος να αναδείξει στον ΟΗΕ τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τις ευθείες πλέον απειλές της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας, αλλά και να μην επιτρέψει στην Τουρκία να δώσει ένα ακόμη σόου.

Σήμερα η ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Ερντογάν, όπως αποτυπώνει ο τουρκικός τύπος, έχει ποντάρει πολλά στη σημερινή του ομιλία στον ΟΗΕ. Αναμένεται να αξιοποιήσει αυτό το διεθνές βήμα για να επαναλάβει τις παράλογες αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ δημοσιεύματα θέλουν να καταγγέλλει την Ελλάδα για δήθεν… προβοκάτσιες εναντίον της χώρας του.

«Θέσεις μάχης» λαμβάνει η Αθήνα

Η Ελληνική διπλωματία έχει πάρει… «θέσεις μάχης».

Χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Νέα Υόρκη, έδειξε στους ομολόγους του της Ε.Ε τους προκλητικούς χάρτες της “γαλάζιας πατρίδας” που φαντασιώνεται ο Ερντογάν.

Παράλληλα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα κάνει ειδική αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, “σε μια συγκυρία που η Δύση έμπρακτα έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας των συνόρων”, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αλλά και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, παράλληλα με την έμφαση που θα δώσει στον ρόλο της χώρας ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Τις ελληνικές θέσεις αναμένεται να αναδείξει ο Πρωθυπουργός και στις συνομιλίες του με σειρά ηγετών, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όσο και στις επαφές στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προς τιμήν τους.

«Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα»

«Όσο αποχαλινώνεται η ρητορική προκλητική της Τουρκίας, τόσο χαλυβδώνεται η πίστη της διεθνούς κοινότητας ότι εδώ έχουμε έναν προβληματικό εταίρο, έναν προβληματικό σύμμαχο, έναν προβληματικό γείτονα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, εκφράζοντας τη θέση – που είναι κυρίαρχη στην κυβέρνηση και στην ελληνική διπλωματία – ότι πλέον οι σύμμαχοι και εταίροι έχουν πλήρη εικόνα της επιθετικότητας και ότι αυτή δεν είναι ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Θα πετύχει ο Ερντογάν συνάντηση με Μπάιντεν;

Θα πετύχει ο Ερντογάν έστω μία «μίνι» συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ;

Αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά μετά την αγκαζέ βόλτα του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, οι πιθανότητες να πετύχει ο Τούρκος πρόεδρος τον στόχο του είναι μηδαμινές.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ανοιχτή στο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο, ωστόσο, κατά δήλωση του Γ. Οικονόμου δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σε σχέση με το ενδεχόμενο να έχουν τετ α τετ οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Και ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές της βλέψεις της Άγκυρας στέλνει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Απαντώντας σε προηγούμενη επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο των σχέσεων καλής γειτονίας και της προσήλωσης στις διεθνείς συμφωνίες, δείχνοντας για άλλη μία φορά προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.

«Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μπορέλ στην επιστολή του. Και κάνει σαφές στην Τουρκία ότι μόνο δύο θέματα αναγνωρίζονται ως διαφορές προς επίλυση μεταξύ των δύο χωρών. Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας, που «θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» όπως επισημαίνει στην Άγκυρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ξανά μαζί σε κοινή τροπολογία για την επαναφορά της 13ης σύνταξης
Μετά την απόφαση τα δύο κόμματα να προχωρήσουν από κοινού στην κατάθεση πρότασης προανακριτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι διαδικασίες ανάμεσα στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες κυλούν με άλλους ρυθμούς
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης
Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Όσο η Τουρκία επιμένει στο casus belli, η Ελλάδα δεν θα της επιτρέψει να μπει στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα SAFE
«Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών» είπε ο πρωθυπουργός ενώ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε πως «δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες των υπουργών μας»
Κυριάκος Μητσοτάκης 66
Αήθης επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είσαι ξεφτιλισμένη»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Φλώρο ότι συνεχάρη την κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο Κυρανάκη για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και αυτός αντέδρασε με χυδαίους χαρακτηρισμούς
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
81
«Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις» - Οι πέντε άξονες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου
Μόρνος 36