Πολιτική

Ο Μοσκοβισί έφυγε, ο Λιου έρχεται…

Με το πραξικόπημα στην Τουρκία να διαδέχεται το νέο τρομοκρατικό πλήγμα στην Γαλλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία να αναζωπυρώνονται οι δημοσιονομικές κρίσεις, αλλά και η τραπεζική κρίση στην Ιταλία και παράλληλα να δρομολογείται η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, έρχεται αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου με κεντρικό θέμα στις βαλίτσες του το χρέος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από την αμερικανική πλευρά “θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους”.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχία του προγράμματος στην αποκατάσταση της “βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Λιου αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί σε καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα από εκείνα της επίσκεψης του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί,ο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη τήρηση της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

“Ο Ευκλείδης γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων”, είπε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών να ασκεί κριτική στη στάση των δανειστών λέγοντας “δεν μπορούν να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και, από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος”.

Με άλλα λόγια η ελληνική πλευρά επιδιώκει μεγαλύτερη ελευθερία στην υλοποίηση του προγράμματος με τον κ. Μοσκοβισί πάντως να λέει τέτοιοι βαθμοί ελευθερίας μπορούν να υπάρξουν πάντα εντός των στόχων του προγράμματος.

Πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάμε το ταχύτερο δυνατό στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ανάφερε ότι πρέπει να υπάρξει λύση πριν τα Χριστούγεννα για το θέμα του ΔΝΤ, των πλεονασμάτων και του χρέους, προαναγγέλλοντας την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων “με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε” όπως είπε, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ: Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι 4 νέοι αναπληρωτές εκπρόσωποι - Κανελλοπούλου, Νασιμπιάν, Λαγκαδιανός και Δαμιανού
Τον συντονισμό της ομάδας των αναπληρωτών εκπροσώπων αναλαμβάνει η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας παρουσίας του κόμματος
Οι τέσσερις νέοι αναπληρωτές εκπρόσωποι της ΝΔ
ΠΑΣΟΚ: Ο καφές στο Κολωνάκι που έφερε «αναταραχή» στην Κεντροαριστερά και η επιχείρηση «ανάδειξη των πρωτοκλασάτων»
Το ραντεβού ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου
ΠΑΣΟΚ, Γραφεία Χαριλάου Τρικούπη
Το χαρτί της εντιμότητας παίζει η ΕΛΑΣ απέναντι στην κυβέρνηση των σκανδάλων
Με επίκεντρο τη διαφάνεια, τους ελέγχους και τη λογοδοσία, η Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα συνδέει τις κυβερνητικές υποθέσεις με μια συνολικότερη κρίση θεσμών - «Ρεκόρ διαφθοράς» καταγγέλλει η Θεώνη Κουφονικολάκου, ενώ προτείνει σύστημα ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων με τεχνητή νοημοσύνη
Αλέξης Τσίπρας 5
«Μετωπική» Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στη Βουλή με φόντο το «Χωριάτικο» – Έδωσαν ραντεβού στα Χανιά
«Θα αλλάξω το εισιτήριο, θα βγάλω πρωινό για να τα πούμε», είπε ο Πολάκης με τον Γεωργιάδη να του απαντά: «Χαίρομαι που θα αλλάξεις την πτήση σου και θα είμαστε μαζί»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής 12
Κοινή δήλωση από Ελλάδα, ΕΕ, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και ΗΑΕ στον ΟΗΕ: Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Μήνυμα προς Άγκυρα και Τρίπολη μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη λιβυκή Βουλή - Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, Λαμπρινίδη και Γκουτέρες για το Δίκαιο της Θάλασσας
Γεραπετρίτης και Γκουτέρες 94