Ο Μπογδάνος θέλει κατάργηση της μπούρκας και του νικάμπ και κατέθεσε ερώτηση γι’ αυτό

Ένα ευαίσθητο θέμα που αγγίζει τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θίγει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Με ερώτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά, ούτε λίγο ούτε πολύ, νόμο που να απαγορεύει στις μουσουλμάνες που ζουν στην Ελλάδα να φορούν νικάμπ ή μπούρκα.

Για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, το να βλέπει στην Αθήνα γυναίκες που φορούν μπούρκα ή νικάμπ «γεννά προβληματισμό»! Αυτό άλλωστε αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Κατά την άποψη του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το να φορά μια γυναίκα μπούρκα ή νικάμπ είναι «πρόβλημα ασφαλείας» γιατί η μπούρκα και το νικάμπ «μπορούν να καταστήσουν τον οποιονδήποτε αόρατο στους πολίτες και τις αρχές».

«Η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες» συνεχίσει ο Κ. Μπογδάνος στην ερώτησή του και ρωτά τον υπουργό: «Οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν; Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;».

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ έχει κρίνει πως η απαγόρευση του νικάμπ, που επέβαλε η Γαλλία το 2011, είχε κριθεί πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τη χρήση μπούρκας, νικάμπ και χιτζάμπ, μια απόφαση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Όλη η ερώτηση που κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Προβληματισμό γεννά η όλο και συνηθέστερη στην Ελλάδα -και ειδικά στο κέντρο της Αθήνα- εικόνα γυναικών που φέρουν μουσουλμανικές ενδυμασίες, μπούρκα και νικάμπ, οι οποίες σκεπάζουν το σύνολο του ανθρώπινου σώματος, της κεφαλής και του προσώπου, αφήνοντας κατά περίπτωση ελεύθερα τα μάτια.

Παρόλο που η μπούρκα και η νικάμπ φέρονται κατά ισλαμική επιταγή, το ζήτημα δεν αφορά την πολιτεία από θρησκευτικής άποψης. Εντούτοις, η μπούρκα και η νικάμπ συνιστούν ταυτόχρονα πρόβλημα ασφαλείας, καθώς μπορούν να καταστήσουν τον οποιονδήποτε αόρατο στους πολίτες και τις αρχές, όσο και παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν αυτές τις φορούν καταναγκαστικά, δεχόμενες εκφοβισμό και καταπίεση -κάτι απαράδεκτο για την κυρίαρχη κουλτούρα της χώρας μας, όσο και για τον νομικό της πολιτισμό.

Σημειώνεται, ότι αρκετές φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες έχουν κατά την τελευταία δεκαετία προχωρήσει σε νομικές ρυθμίσεις προς έλεγχο του φαινομένου.

Καθώς η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν;

Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σε χλωρό κλαρί! Αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζήτησε η Ελλάδα

Σε χλωρό κλαρί! Αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζήτησε η Ελλάδα

Μετά το μπαράζ διπλωματικών κινήσεων της Δευτέρας, η Ελλάδα επανέρχεται με το Νίκο Δένδια να ζητεί από τον Επίτροπο Διεύρυνσης την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.
Γεωργιάδης: «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής»

Γεωργιάδης: «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής»

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τα όσα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ασφαλιστικές εταιρίες. «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές ... Διαβάστε περισσότερα
Νέος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Νέος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει από σήμερα ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σύμβουλος πρεσβείας Α΄, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας για κορονοϊό: Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη!

Πέτσας για κορονοϊό: Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη!

Με την Τουρκία και όλες τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Επανέλαβε, για τον ... Διαβάστε περισσότερα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα παρακάλια η εισαγγελική αγόρευση για τις αναστολές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα παρακάλια η εισαγγελική αγόρευση για τις αναστολές

Επόμενη πράξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την πρόταση της εισαγγελέως για τις αναστολές. Ότι κατέβασε ο νους τους ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι για να γλιτώσουν τη φυλακή. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί.
ΣΥΡΙΖΑ: “Μήνυμα” Καρτερού και Φλαμπουράρη προς… πάσα κατεύθυνση για το “αρχηγικό κόμμα”

ΣΥΡΙΖΑ: “Μήνυμα” Καρτερού και Φλαμπουράρη προς… πάσα κατεύθυνση για το “αρχηγικό κόμμα”

Με ένα  άρθρο και μια δήλωση, δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Καρτερός και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, επανέφεραν  το ... Διαβάστε περισσότερα