Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο πολιτικός κόσμος “αποχαιρετά” την Βιργινία Τσουδερού

Ο πολιτικός κόσμος “αποχαιρετά” την Βιργινία Τσουδερού

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν τα κόμματα και οι φορείς για τον θάνατο της Βιργινίας Τσουδερού, η οποία έφυγε πλήρης ημερών το πρωί της Δευτέρας (11.06.2018) σε ηλικία 94 ετών.

Το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο είχε τελέσει υφυπουργός το διάστημα 1991-1993, τονίζει πως υπηρέτησε την χώρα με υπευθυνότητα και με αγάπη για την πατρίδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη και συγκίνηση του για την απώλεια της Βιργινίας Τσουδερού, η οποία καθ’ όλο το δημόσιο βίο της υπηρέτησε τη χώρα με ήθος και υπευθυνότητα, θέτοντας την αγάπη της για την Πατρίδα ως ύψιστη προτεραιότητα.

Πέραν της κοινοβουλευτικής της δραστηριότητας και του σημαντικού συγγραφικού της έργου, η Βιργινία Τσουδερού εργάστηκε για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας ως Υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 1991-93.

Σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε διακριτό το στίγμα της

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για μια προσωπικότητα που άφησε διακριτό το στίγμα της την περίοδο της μεταπολίτευσης, ενώ τόνισε την προσφορά της στον δημόσιο βίο.

“Η Βιργινία Τσουδερού άφησε ένα διακριτό στίγμα στην περίοδο της μεταπολίτευσης, με την έντονη κοινωνική και πολιτική της δράση.

Με την προσφορά της στο δημόσιο βίο, το ήθος, τις αξίες της και τις αρχές της, τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια, έχαιρε σεβασμού από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της”.

Ένωση Κεντρώων: Υπήρξε ισχυρή προσωπικότητα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Κεντρώων. Στην ανακοίνωση εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και σημειώνει: «Υπήρξε ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα και υπηρέτησε με πάθος την πολιτική και τη δημοσιογραφία αφήνοντας έντονο το στίγμα της, στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους οικείους της».

Ποτάμι: Μπροστά από την εποχή της

“Από τη μεριά του το ποτάμι κάνει λόγο για μια ισχυρή προσωπικότητα μπροστά από την εποχή της, τονίζοντας πως εξέφραζε τον παλιό καλό πολιτικό κόσμο.

“H Βιργινία Τσουδερού, η οποία έφυγε σήμερα πλήρης ημερών και δραστηριότητας, μοιάζει να έρχεται από έναν παλιό κόσμο. Από τον καλό όμως παλιό κόσμο, εκείνον των πολιτικών-πολιτών, που έβαζαν το κοινό καλό μπροστά από το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον.

Το αποδεικνύει η πορεία της: πέρασε από διάφορα κόμματα, χωρίς ποτέ να φύγει από τον ιδεολογικό χώρο του δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου τις αρχές υπηρέτησε με συνέπεια. Το αποδεικνύει η πολύπλευρη κοινωνική και πολιτιστική της δραστηριότητα: από τη συμβολή της στην ίδρυση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού μέχρι την προεδρία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δεν έχει ιδιαίτερη αξία η απαρίθμηση των πτυχών της προσφοράς της Βιργινίας Τσουδερού, όχι τόσο γιατί είναι πολλές, όσο γιατί για την ίδια ήταν αυτονόητες. Αν θέλαμε να κρατήσουμε κάτι από τη μακρά πορεία της στην πολιτική και την κοινωνική ζωή, θα ήταν η αταλάντευτη προσήλωσή της στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Και κυρίως το ότι υπηρέτησε αυτούς τους στόχους σε εποχές που οι περισσότεροι- πολιτικοί και πολίτες- ήταν απέναντί τους.

Στην οικογένειά της απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια”.

ΝΔ: Σεμνότητα και ήθος

Νωρίτερα η ΝΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία σημείωνε πως «η Βιργινία Τσουδερού υπηρέτησε για πολλά χρόνια τη χώρα και την παράταξή μας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα.Άφησε πίσω της σημαντικό έργο στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση μέσα από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Διαφάνεια. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Θ. Φέσσας: Λάμπρυνε με την παρουσία της τον δημόσιο βίο της χώρας μας

«Η Βιργινία Τσουδερού λάμπρυνε με την παρουσία της τον δημόσιο βίο της χώρας μας, υπηρετώντας με συνέπεια, σεμνότητα και ήθος τις αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατικής υπευθυνότητας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε δήλωσή του.
Και προσθέτει: «Η Βιργινία Τσουδερού ανέδειξε με τη δράση της συνολικά, τη σημασία αλλά και τη συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στον τόπο μας. Κορυφαία στιγμή της πολυσχιδούς δράσης της υπήρξε η ίδρυση της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων της εποχής, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς, στους κινδύνους που προκαλεί στους θεσμούς και ειδικότερα στη λειτουργία της δημοκρατίας και στην κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και στην υγιή επιχειρηματικότητα. Ο ΣΕΒ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους και στους συνεργάτες της».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις