Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση – Το σύνθημα Κασσελάκη για νέο ξεκίνημα και το μετέωρο βήμα της Αχτσιόγλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση – Το σύνθημα Κασσελάκη για νέο ξεκίνημα και το μετέωρο βήμα της Αχτσιόγλου
Eurokinissi

«Θολό» το τοπίο στον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης αν και «απαλλάχθηκε» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την «Ομπρέλα», έχει άλλο εσωκομματικό μέτωπο ανοιχτό, καθώς η ομάδα της οποίας ηγείται η Έφη Αχτσιόγλου, τηρεί στάση αναμονής για τις τελικές της αποφάσεις.

«Σήμερα είναι μια νέα ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα κάνει και ραδιοφωνική εκπομπή «Στο Κόκκινο» για να συνομιλεί απευθείας με τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα των 6+6 παραμένουν στο κόμμα μέχρι νεωτέρας.

Η νέα ημέρα, που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δύο βουλευτές λιγότερους, από 47 σε 45. Και αυτό επειδή τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Θεοπίστη Πέρκα δεν επιστρέφουν τις έδρες τους.

Παράλληλα, ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για την ίδρυση νέου κόμματος στα αριστερά της Κουμουνδούρου, με στόχο τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του 2024.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι έχει πια λυμένα τα χέρια του, καθώς έφυγαν από το κόμμα, η «Oμπρέλα» και τα στελέχη, τα οποία υπέγραψαν το κείμενο της αποχώρησης.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα πάνε με τα έως τώρα δεδομένα στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, με δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία, και αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών.

Αυτό φάνηκε ήδη από την επίσκεψη Κασσελάκη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: η στροφή στην καθημερινότητα, την ακρίβεια και σε όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Στον προθάλαμο η Έφη Αχτσιόγλου

Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζοντας τα επόμενα βήματα, παραμένει στο μεταξύ η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα των 6+6. Προς το παρόν φέρονται αποφασισμένοι να ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, προσβλέποντας σε ένα συνέδριο οργανωτικής, όπως έλεγαν, και ιδεολογικής επανεκκίνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, επικρατούν δύο τάσεις στην ομάδα της κ. Αχτσιόγλου και των 6+6:

* Η πρώτη τάση προτιμά να αφήσει τον χρόνο να δουλέψει γι’ αυτήν. Να συνεχίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση στην προεδρική ομάδα και να περιμένει τη φθορά της στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τις Ευρωεκλογές του 2024, το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι, εφόσον τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερα του αναμενομένου, ο Στέφανος Κασσελάκης θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και να δρομολογηθούν εκ νέου εξελίξεις διαδοχής του. Άρα το πεδίο θα είναι ελεύθερο.

* Η δεύτερη τάση ζητά άμεση αποχώρηση ακόμη και εντός δεκαπενθημέρου, διότι δεν υπάρχει σημείο συνεννόησης και σύμπνοιας με έναν πρόεδρο που μιλά διαρκώς για υπονομευτές και υιοθετεί προσβλητικές εκφράσεις για άλλα στελέχη. Αν χαθεί ένα ολόκληρο οκτάμηνο, θα χαθεί και το momentum, όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν. Είναι αυτός ο λόγος που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πώς θα προκύψει μία νέα ΚΟ

Στην περίπτωση που επικρατήσει εν τέλει η άποψη της άμεσης απόσχισης, η Έφη Αχτσιόγλου και οι έξι βουλευτές που τάσσονται μαζί της θα διεκδικήσουν να δημιουργήσουν μία ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Η πρώην υπουργός Εργασίας έχει στο πλευρό της τη Σία Αναγνωστοπούλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Μερόπη Τζούφη, τη Θεανώ Φωτίου και τον Αλέξη Χαρίτση.

Προκειμένου φυσικά να συγκροτηθεί μια νέα ΚΟ, επτά πρόσωπα δεν αρκούν, θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές.

Οι δύο επόμενοι, για να φτάσουν τους εννέα, υπολογίζεται πως θα είναι τα δύο πρόσωπα της «Ομπρέλας»: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Θεοπίστη Πέρκα που ήδη διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επόμενος ένας θα αναζητηθεί μεταξύ των δύο μειονοτικών βουλευτών, τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και τον Οζγκιούρ Φερχάτ, που τείνουν προς την Έφη Αχτσιόγλου, οπότε η δυνητική αυτή ΚΟ θα διαθέτει 11 μέλη.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με 36 βουλευτές από τους 47 που εξέλεξε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σε άλλη όχθη είναι οι λεγόμενοι «προεδρικοί» (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Φλαμπουράρης κ.ά.), οι οποίοι προτίθενται να στηρίξουν τον πρόεδρο, αλλά, όπου κρίνουν ότι πρέπει να υψώσουν φωνή κριτικής δεν θα διστάσουν να το πράξουν.

Βίτσας: Ο νέος φορέας θα κατέβει στις Ευρωεκλογές – Το ΜέΡΑ25 χωράει

Ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί θα κατέβει στις προσεχείς Ευρωεκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστερά και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι Ευρωεκλογές», είπε στο Action24.

Όσο για το ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό τον νέο φορέα είπε, ότι δεν θα έχει μόνο στελέχη από αυτά που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από άλλες τάσεις που έφυγαν νωρίτερα, το 2015.

«Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη, καθώς «έχει πάει πολύ προς τα δεξιά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις