Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα

Ο Θάνος Πλεύρης αποχωρεί οικειοθελώς από την Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Θάνος Πλεύρης αποχωρεί οικειοθελώς από την Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την εξαίρεσή του από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη υπέβαλε ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μετά την συμπληρωματική μήνυση που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων εναντίον του. Ο λόγος, είναι η συμμετοχή του στο υπουργικό κλιμάκιο που πήγε στην περιοχή των Τεμπών, ως Υπουργός Υγείας, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Μετά την δήλωση αποχής του, ο Θάνος Πλεύρης θα αντικατασταθεί από άλλον βουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή για τα Τέμπη. Ο κ. Πλεύρης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε “υποκινούμενη” την συμπληρωματική μήνυση που κατατέθηκε, καθώς στην αρχική μήνυση δεν υπήρχε καμία αναφορά σε εκείνον.

Πέραν, όμως αυτού, όπως ο ίδιος ανέφερε συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, για να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή των εργασιών της Εξεταστικής (νέα αιτήματα, νέες γνωμοδοτήσεις από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κ.λπ) έσπευσε να δηλώσει αποχή και να ζητήσει την αντικατάστασή του από την ΚΟ της ΝΔ. Μια, όπως υπογράμμιζε ο κ. Πλεύρης, απόδειξη ποιος σέβεται και ποιος όχι τον ΚΠΔ που αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε προανακριτικό έργο οποιοδήποτε πρόσωπο εμπλέκεται σε μια υπόθεση. 

Ο κ. Πλεύρης στη επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο με την οποία δηλώνει την αυτοεξαίρεση μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η εν λόγω (συμπληρωματική)  μήνυση προφανώς είναι αβάσιμη προς το πρόσωπό μου, καθώς ουδεμία απόφαση έχω λάβει είτε ατομικά είτε συλλογικά που να σχετίζεται με τον χώρο του δυστυχήματος και η όλη μου παρουσία περιορίστηκε στο συντονισμό των νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών και στην διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος, στο βαθμό που αυτή συνδεόταν με το Υπουργείο Υγείας.

Η μήνυση μάλιστα αυτή γίνεται προσχηματικά διότι υποβάλλεται ακριβώς πριν την συζήτηση της αίτησης, ώστε να δημιουργήσει υποτιθέμενο λόγο εξαίρεσης μου. Συνεπώς, δεν συντρέχει στο πρόσωπο μου κανένας απολύτως λόγος εξαίρεσής. Ωστόσο, δεδομένου ότι επιθυμώ να διαφυλάξω απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής και σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της, παραμένοντας στη διάθεση της για ό, τι χρειαστεί».

Να υπενθυμίσουμε ότι αίτημα εξαίρεσης από την Εξεταστική Επιτροπή  λόγω κωλύματος έχουν θέσει κόμματα της Αντιπολίτευσης  και κατά της πρώην υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα την ψυχική Υγεία Ζωή Ράπτη. 
Σήμερα (11/12/23) πάντως, το ΚΚΕ με αίτηση – δήλωσή του ζητάει να προσδιοριστεί άμεσα και χωρίς άλλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση οι νέες συνεδριάσεις της Εξεταστικής προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες της με την κλήτευση και εξέταση μαρτύρων.
Η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη καθώς σήμερα (11/12/23) μετά την εξαίρεση λόγω κωλύματος της κυρίας Κωνσταντοπούλου όρισε την αντικαταστάτριά της που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η βουλευτής Ελένη Καραγεωργοπούλου. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις