Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Τσίπρας έδωσε το… στίγμα της αντιπολίτευσης – Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο Τσίπρας έδωσε το… στίγμα της αντιπολίτευσης – Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Το προφίλ που θέλει να δώσει στο κόμμα του παρουσίασε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις αποφασισμένος όχι μόνο να αναδείξει τα προβληματικά -κατά την άποψη του- σημεία στην ομιλία του πρωθυπουργού κάνοντας σκληρή κριτική αλλά επιχείρησε και να δώσει και το στίγμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη όπως κάνατε εσείς από τις αρχές του 2016» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή. «Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας. Αντιθέτως όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα την στηρίξω στο εξωτερικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό» επεσήμανε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις ομιλίες τους, κινήθηκε σε θεσμικά επίπεδα αναδεικνύοντας «τις ανακολουθίες της κυβέρνησης». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ο δημοσιονομικός χώρος και η σταθερότητα πάνω στην οποία βασίζεται η κυβέρνησή του για να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε το ρητό παραλάβαμε χάος» είπε χαρακτηριστικά.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και στις εξαγγελίες Μητσοτάκη λέγοντας: «Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νομοθετήσει μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ (10% συνολικά, 30% για χαμηλά εισοδήματα και καμία μείωση στα υψηλά) και οι υπολογισμοί της Κουμουνδούρου καταλήγουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει την απώλεια του στόχου με επιπλέον μείωση 300 εκατ. ευρώ επειδή επιθυμεί την πτώση του και στα υψηλά εισοδήματα».

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ακόμα ότι «χαιρετίζουμε τη θετική κωλοτούμπα του κ. Μητσοτάκη καθώς αποφάσισε να εφαρμόσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κλιμακωτά και όχι οριζόντια, όπως είχε προεκλογικά εξαγγείλει ο ίδιος. Βέβαια δεν μπορεί να κρυφτεί η ταξική μεροληψία της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει καθώς βλέπουμε ότι ο ίδιος θεωρεί επείγον να φοροελαφρύνει ιδιοκτησίες αξίας πάνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ!».

Ξεχωριστό κομμάτι της αντιπολιτευτικής τακτικής αποτελούν τα πρόσωπα που διάλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε θέσεις “κλειδιά” τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στην κρατική μηχανή. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία καλή απάντηση να δώσει για την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης μετά τη σκληρή κριτική που του είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το Μάτι. Το ίδιο και με την υπουργοποίηση του Δημήτρη Οικονόμου, πρώην στελέχους της Lamda Development.

Με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών της ΝΔ για την συμφωνία των Πρεσπών στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πιεστεί ιδιαίτερα για αυτό το θέμα το επόμενο διάστημα.

Στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν ακόμα την απόδοση των συντάξεων χηρείας λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να παρουσιάσει το θέμα αυτό ως έργο της δικής του κυβέρνησης. «Υπενθυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι οι αυξήσεις και οι άλλες θετικές ρυθμίσεις στις συντάξεις χηρείας είναι μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι για την εφαρμογή των αυξήσεων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα, που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προετοιμασία του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ και η πληρωμή τους ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου. Άρα, ποιο ακριβώς είναι το έργο που εξαγγείλει ως δικό της η σημερινή κυβέρνηση;» επεσήμαιναν χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις