Πολιτική

Οδηγίες Τσίπρα σε Δούρου και Γαλιατσάτο για την Περιφέρεια

Παροτρύνσεις προς τους δύο περιφερειάρχες, Ρένα Δούρου και Θόδωρο Γαλιατσάτο και τους δημάρχους που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ «να σταθούν μπροστάρηδες στην προσπάθεια οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων και δημιουργίας ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους πιο αδύναμους» και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποψινή συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την κριτική του κόμματος στην αντιδραστική «απορρύθμιση», και όχι μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στην αδυναμία των δήμων και των περιφερειών να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, πολύ περισσότερο δε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και στις πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιουργεί η πρωτοφανής κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε αναλυτικά τους τέσσερις άξονες στους οποίους αυτή στηρίζεται: δηλαδή για μία ριζοσπαστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία των ΟΤΑ ώστε να καταστεί πραγματικά ισχυρή η Αυτοδιοίκηση, για το κοινωνικό κράτος και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση, την αποτελεσματικότητα και την υπέρβαση του πελατειακού συστήματος και της γραφειοκρατίας και, τέλος, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών.

Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι εξέθεσαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, με την απόλυτη ανυπαρξία πόρων, αλλά και στο θεσμικό επίπεδο.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε η εναλλακτική αντίληψη των αιρετών της Αριστεράς τόσο ως προς το αυτοδιοικητικό τους όραμα, όσο και ως προς τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, για ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης, για την εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για την αύξηση των εσόδων και την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο και μίας ενδεχόμενης φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του ΑΕΠ που θα διαχειρίζονται οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Τέλος, ενόψει και της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Αυτοδιοίκηση ως βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κυρίως στους δήμους της Περιφέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας στο ΣΔΟΕ για λίστα Λαγκάρντ….

Άκουσε τα προβλήματα του ΤΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας

Τους άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μπρα ντε φερ» αγροτών και κυβέρνησης στην Αθήνα μετά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγώνας δρόμου» για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμών
«Οι πραγματικοί δικαιούχοι θα λάβουν τις επιδοτήσεις τους. Η καθυστέρηση των πληρωμών οφείλεται αποκλειστικά στην υποχρέωση να γίνουν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι, όπως ζητά με δύο επιστολές της η Ευρωπαϊκή Ένωση»
EUROKINISSI
Δημοσκόπηση Interview: Οι 4 χαμένες περιφέρειες της ΝΔ, 6 στους 10 δεν προτιμούν τα ΕΛΤΑ – Πώς βλέπουν την επιστροφή Τσίπρα
Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της δημοσκόπης το «πρασίνισμα» του χάρτη στις συγκεκριμένες περιφέρειες προκύπτει κυρίως λόγω της μείωσης της δύναμης της ΝΔ και όχι λόγω της αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ
Κάλπη 136
Σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη βοήθεια της ΑΙ: Έγινε πυροσβέστης, αγρότισσα και αρχαία Ελληνίδα
Την ώρα που η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος σε διάφορους τομείς ακριβώς πίσω της μέσα από ένα τεράστιο video wall εμφανίζονταν η ίδια ντυμένη ανάλογα με τον τομέα που αναφερόνταν
Παρουσίαση προγράμματος της Πλεύσης Ελευθερίας
44
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τα Βορίζια και την οπλοκατοχή στην Κρήτη: «Όταν το θράσος και η εχθροπάθεια δεν έχουν όρια»
«Ο διορισμένος από την Υπουργό Πολιτισμού Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, έκανε μία αποκρουστική ανάρτηση», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έριξε «καρφί» για τον Αντώνη Σαμαρά: Εχθροπραξία και μισαλλοδοξία στα εθνικά θέματα είναι καταστροφική
Η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή εκλήφθηκε από πολλούς, ως μια απάντηση με νόημα για όσα του καταλόγισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή 8
Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν δέχομαι μια τραγωδία να γίνεται reality show και πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης
«Δεν δέχομαι μια τραγωδία να γίνεται reality show, μία τραγωδία να γίνεται πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης για να βγάλει την ουρά της έξω η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»
Ο Νίκος Ανδρουλακης
11