Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Οι αυξήσεις στα επιτόκια φέρνουν ανησυχία στην κυβέρνηση για νέα «κόκκινα» δάνεια

Οι αυξήσεις στα επιτόκια φέρνουν ανησυχία στην κυβέρνηση για νέα «κόκκινα» δάνεια

Οι αυξήσεις των επιτοκίων στα προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση, με στελέχη της και βουλευτές της στις επαφές τους με τους ψηφοφόρους να εισπράττουν ανησυχία αλλά και πιέσεις για κεντρική παρέμβαση.

Δεδομένων δε των προβλέψεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες αυξήσεις των επιτοκίων, η κυβέρνηση καλείται να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Μπροστά ξεπροβάλλει φάσμα νέου κύματος “κόκκινων” δανείων και κατ’ επέκταση και το φάντασμα των πλειστηριασμών.

Το σχέδιο – πρόταση που παρουσίασαν οι τράπεζες στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να “χρηματοδοτήσουν” μόνο δανειολήπτες που θεωρούνται πραγματικά ευάλωτοι, και που δεν θα ξεπερνούν τους 20.000 με 30.000, όχι μόνο δεν καθησύχασε αλλά αύξησε τις ανησυχίες μεταξύ των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης.

Δυσαρέσκεια για τις τράπεζες

Υπάρχουν φωνές που δεν κρύβουν την απογοήτευση τους από τη στάση των τραπεζών, οι οποίες, όπως τονίζουν, έχουν στηριχθεί πολλαπλώς από το κράτος και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουν με δυσαρέσκεια της άρνηση τους να εφαρμόσουν έστω κάποιους από τους πυλώνες του “ισπανικού μοντέλου” (μείωση των επιτοκίων για 5 χρόνια, περίοδο χάριτος με ευνοϊκό επιτόκιο για 2 χρόνια, επιμήκυνση δανείου έως 7 έτη, πάγωμα δόσεων έως 12 μήνες, με ταυτόχρονη επιμήκυνση έως 7 έτη, μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά…) αλλά και τη θέση τους να βάλει ξανά το κράτος το χέρι στην τσέπη με ένα νέο πρόγραμμα “Γέφυρα”.

Αγωνία για νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Το οικονομικό επιτελείο γίνεται δέκτης του κλίματος από τα “γαλάζια” στελέχη, τα οποία βλέπουν… υπολογίσιμο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, πόσο μάλλον αν η κατάσταση επιδεινωθεί. Κι αυτό γιατί η αύξηση των επιτοκίων προσθέτει ένα νέο, μεγάλο βάρος για τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, που ήδη στενάζουν από την ενεργειακή ακρίβεια και όχο μόνο.

Το μήνυμα του υπ. Οικονομικών

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαμηνύει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κάλυψη από το κράτος μέρους των αυξημένων επιτοκίων και ότι αν προέβαινε σε αυτή την επιλογή θα ήταν άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανακούφιση ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις