Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι διάλογοι Κουίκ – Τριανταφυλλίδη που οδήγησαν σε… “σκοτωμό” – video

Οι διάλογοι Κουίκ – Τριανταφυλλίδη που οδήγησαν σε… “σκοτωμό” – video

Μεγάλη ένταση υπήρξε στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς μεταξύ του Τέρενς Κουίκ και του προέδρου Αλέξανδρου Τρανταφυλλίδη. Το newsit.gr παρουσιάζει τους αναλυτικούς διαλόγους που οδήγησαν στον κυβερνητικό “εμφύλιο” αλλά και τα όσα ειπώθηκαν αφού τα πράγματα είχαν… ξεφύγει.

Ο Υφυπουργός μάλιστα σηκώθηκε όρθιος, γύρισε την πλάτη στους βουλευτές και με ένταση άρχισε να χειρονομεί και να καλεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη να ανακαλέσει γιατί τον προσβάλει προσωπικά…

“Κύριε Πρόεδρε εσείς μου είπατε να έρθω να κάνω μια ομιλία, να ακούσω και να απαντήσω σε πέντε ερωτήσεις… αλλά εδώ όλοι οι βουλευτές θέτουν ερωτήσεις και θέλουν να μιλήσουν, εγώ δεν έχω τέτοιο δυνατότητα. Έχω και δουλει” ήταν η φράση που… ξεκίνησε τον καυγά.

Στην έκρηξη του Τέρενς Κουίκ ο κ. Τριανταφυλλίδης απάντησε λέγοντάς: “Εγώ δεν σας είπα κάτι τέτοιο, έχετε προσκληθεί στην Επιτροπή επισήμως με πρόσκληση…”.

Και εκεί που τα πνεύματα φάνηκαν να ηρεμούν, τελικά υπήρξε νέο “μπουρλότο”, αφού ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, διάβασε την επιστολή – πρόσκληση που είχε στείλει στον Υφυπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Τέρενς Κουίκ, ισχυρίσθηκε: “Δεν αρνούμαι ότι στείλατε επιστολή αλλά οφείλετε να πείτε ότι με πήρατε τηλέφωνο και με ρωτήσατε εάν θα είμαι εδώ, εάν θα μπορώ να έρθω την Πέμπτη στην Επιτροπή και άλλα θέματα που συζητήσαμε και δεν θέλω να αναφερθώ και μου είπατε ότι θα έρθετε θα παρουσιάσετε το προγραμματισμό για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο της Επιτροπής και θα απαντήσετε σε 5 ερωτήσεις βουλευτών και θα φύγω”.

Αναλυτικά οι διάλογοι:

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: κύριε Υπουργέ, θα μιλήσετε στο τέλος

Τέρενς Κουίκ: Όχι, όχι. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να φύγω κάποια ώρα γιατί είναι και ο Γερμανός Πρόεδρος εδώ.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Κύριε Υπουργέ, εάν έχετε την καλοσύνη, έχουν μείνει άλλες τρεις τοποθετήσεις οι οποίες μπορεί να είναι πεντάλεπτες.

Τέρενς Κουίκ: Με συγχωρείτε κύριε. Ο κ. Πρόεδρος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «θα έρθεις να τοποθετηθείς, θα σου κάνουν πέντε ερωτήσεις και θα φύγεις». Ήταν επί λέξει η φράση που μου είπε ο Πρόεδρος και πάνω εκεί έφτιαξα το πρόγραμμά μου.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: : Κύριε Κουίκ. Τι σας είπα, για επαναλάβετε.

Τέρενς Κουίκ: Όπως το είπα. Με πήρατε τηλέφωνο και μου είπατε «θα έρθεις, θα μιλήσεις δεκαπέντε λεπτά…

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Δε σας πήρα τηλέφωνο σας έστειλα γραπτή πρόσκληση. Στη γραπτή πρόσκληση δε λέει …

Τέρενς Κουίκ: Με πήρατε τηλέφωνο, κύριε Τριανταφυλλίδη, δε θα το χαλάσω εγώ τώρα επειδή εσείς δεν θυμάστε.Μου είπατε «έλα, θα μιλήσεις δεκαπέντε λεπτά, θα σου γίνουν και πέντε ερωτήσεις και έφυγες». Παρόλα αυτά, όμως, εγώ είμαι εδώ αλλά δεν μπορώ να περιμένω άλλο, έχω και το Γερμανό Πρόεδρο και άλλες δουλειές.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Κύριε Υπουργέ…

Τέρενς Κουίκ: Κάνω λάθος; Επειδή με διαψεύσατε.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Απόλυτο λάθος κάνετε.

Τέρενς Κουίκ: Δε με πήρατε τηλέφωνο;

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Σας πήρα τηλέφωνο και σας έστειλα και γραπτή πρόσκληση.

Τέρενς Κουίκ: Με πήρατε τηλέφωνο και μου είπατε «έλα να απαντήσεις στις ερωτήσεις και μετά να μιλήσεις πέντε λεπτά;»

(Σηκώνεται ο υφυπουργός όρθιος από τα κυβερνητικά έδρανα και φωνάζει)

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Κύριε Κουίκ, καθίστε στη θέση σας. Καταρχήν γυρίσατε την πλάτη σας στο Σώμα και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Σας έχει αποσταλεί πρόσκληση όπου λέει αυτό ακριβώς. Αυτό που λέτε υποτιμά και εσάς, υποτιμά και εμένα, υποτιμά και το Σώμα.

Τέρενς Κουίκ: Σας παρακαλώ πολύ, μπορώ να αποχωρήσω;

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Σας παρακαλώ να καθίσετε, για να απαντήσετε…

Τέρενς Κουίκ: Όχι, γιατί θίγετε την τιμή μου, κύριε Πρόεδρε. Με πήρατε τηλέφωνο, ναι ή όχι;

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης:: Και επειδή σας πήρα τηλέφωνο πριν σας στείλω την γραπτή πρόσκληση…

Τέρενς Κουίκ: τώρα το αλλάξατε. Τώρα με πήρατε τηλέφωνο. Μου είπατε να έρθω να τοποθετηθώ και ότι θα απαντήσω σε πέντε ερωτήσεις και θα φύγω, ναι ή όχι;

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Όχι.

Τέρενς Κουίκ: Όχι;

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Αυτό είναι το ζήτημα τώρα;

Τέρενς Κουίκ: δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ…Αδιανόητος.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Έχω εκπλαγεί με τον τρόπο, με τον οποίο επιτίθεστε στον Πρόεδρο.

Τέρενς Κουίκ: Και εσείς, αρνείστε την εντιμότητα μου σε ό,τι αφορά τον διάλογο που κάναμε.

Ελένη Σταματάκη: Κύριε Πρόεδρε, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία, θα ήθελα να σας πω ότι παραιτούμαι από την παρέμβασή μου. Έχουν μπει τα θέματα. Να δεχτούμε όλοι το επείγον του κ. Υπουργού.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Και εγώ, παραιτούμαι από την παρέμβασή μου. ψΚύριε Αμανατίδη;

Ιωάννης Αμανατίδης: Έχω να κάνω μόνο ερωτήσεις, οπότε δεν χρειάζεται η παρουσία του κ. Υφυπουργού στη συνεδρίαση. Κύριε πρόεδρε, όταν ένας Υπουργός έχει όντως και άλλες υποχρεώσεις, μπορεί να αποχωρήσει και δεν υπάρχει θέμα.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Τέρενς Κουίκ: Για εμένα το θέμα είναι ηθικό. Διαψεύδει τηλεφωνική μας επικοινωνία και εγώ, δεν έχω μάθει να διαψεύδομαι όταν μιλώ μάλιστα στο Σώμα της Βουλής.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Κύριε Υφυπουργέ, επικοινωνήσαμε και γραπτώς και τηλεφωνικώς.

Τέρενς Κουίκ: Αφήστε το γραπτώς. Πείτε τι μου είπατε τηλεφωνικώς.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Ότι θα σας κάνουν πέντε ερωτήσεις. Μπορώ να προεικάσω ότι οι 33 συνάδελφοι θα σας κάνουν πέντε ερωτήσεις;

Τέρενς Κουίκ: Να κάνουν και 15 ερωτήσεις, αλλά μην διαψεύδετε το τι μου είπατε.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Διαψεύδω αυτό που λέτε, γιατί υποτιμά και εσάς και εμένα και το Σώμα.

Εύη Καρακώστα: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι θέμα της Επιτροπής αυτό.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Μην απευθύνεστε σε μένα. Δεν έθεσα εγώ το θέμα.

Εύη Καρακώστα: Είστε ο Πρόεδρος και ζητάμε η διαδικασία να αλλάξει ρητορεία.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Το λόγο έχει ο κ. Κουίκ.

Τέρενς Κουίκ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν, πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας πω ότι λυπάμαι για τον έντονο διάλογο που είχαμε πριν. Εγώ, προσωπικά, με σεβασμό στο Προεδρείο θέλω να σας πω ότι εάν είπα κάτι που σας έθιξε το αναιρώ, αλλά, όμως, θα ήθελα, επίσης, να σας επισημάνω ότι θεωρώ τον εαυτό μου, όταν απευθύνομαι και δημόσια, και νομίζω ότι είμαι όσο μπορώ πιο ειλικρινής και ότι δεν εκθέτω ανθρώπους. Από κει και πέρα το επεισόδιο έληξε. Λυπάμαι. Πάμε τώρα να απαντήσω σε ορισμένα πράγματα από την συζήτηση…

Τέρενς Κουίκ (και απαντώντας σε ένα θέμα που του έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δαβάκη): Έχω την εντύπωση, ότι αυτό το θέμα κ. Δαβάλη ότι έκλεισε. Όμως, κ. Δαβάκη, δεσμεύομαι, επειδή στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα είμαι στην Αλεξάνδρεια, θα σας ενημερώσω, όχι προσωπικά, αλλά μέσω του Προέδρου της Βουλής.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Όχι, κύριε Υπουργέ. Θα ενημερώνετε άμεσα, όχι μέσω του Προέδρου της Βουλής. Δεν μπορώ να επωμισθώ αυτόν το ρόλο. Θα ενημερώσετε άμεσα.

Τέρενς Κουίκ: Θα σας στείλω μια επιστολή κύριε Πρόεδρε. Θεσμικά κινούμαι.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Σας ευχαριστώ θερμά. Δεν αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο, τον θεσμικό, διότι είναι παραθεσμικός ρόλος. Ότι έχουμε να πούμε, το λέμε δημόσια στη Βουλή.

Τέρενς Κουίκ:: Δεν έχω λόγια, κύριε Πρόεδρε και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και ελπίζω να έχει λήξει το θέμα το δικό μας. …

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Εγώ, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας διαβάσω και να καταθέσω για τα πρακτικά την πρόσκληση που σας είχα απευθύνει:

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Τριανταφυλλίδης διάβασε την επιστολή που ανέφερε “Με αφορμή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου και ώρα 16.00΄ στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα αποτελούσε ουσιαστική συμβολή και καίριας σημασίας η παρουσία και η ομιλία σας στα μέλη της Επιτροπής μας.

Όπως γνωρίζετε, το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται η Επιτροπή μας, που αφορά στη διασύνδεση του Απόδημου Ελληνισμού με το μητροπολιτικό κέντρο (άρθρο 43Α παρ. 4), συναρτάται άμεσα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα αποτελούσε λοιπόν ουσιαστική συμβολή στο έργο μας να γνωρίζουμε το πλαίσιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, όπως εσείς το καθορίζετε”.

Τέρενς Κουίκ : Με συγχωρείτε πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν αρνούμαι την επιστολή και βεβαίως, οφείλετε να το κάνετε, γιατί αυτή είναι η διαδικασία, αλλά, μην αρνείστε ότι με πήρατε τηλέφωνο για να με ρωτήσετε εάν θα είμαι εδώ, εάν μπορώ να έρθω την Πέμπτη, ότι θα κάνουμε την έναρξη της νέας Συνόδου και ότι……

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Της 4ης Συνόδου.

Τέρενς Κουίκ: Δεν ξέρω πως μου το είπατε, πάντως, μου είπατε να έρθω και σας είπα «βεβαίως να έρθω» και μου είπατε ό,τι θα έρθω και θα τοποθετηθώ και ότι θα γίνουν 5 ερωτήσεις και θα φύγω. Βεβαίως, δεν θα εισέλθω και στο τι ειπώθηκε στην συνομιλίας μας, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Μην μου αρνείστε, λοιπόν, ότι δεν με πήρατε τηλέφωνο να με προετοιμάσετε τηλεφωνικά και να μου πείτε πως θα γίνει η διαδικασία και μετά, βεβαίως, μου στείλατε και την επιστολή. Εγώ, δεν αρνούμαι την επιστολή; Αρνείστε εσείς, όμως, ότι μου τηλεφωνήσατε και μου είπατε αυτά που σας είπα Θα ήθελα να το λήξουμε εκεί αυτό το ζήτημα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις