Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Οι δηλώσεις Θεοχάρη για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών που άναψαν «φωτιά» και οι «πυροσβέστες» Μαρινάκης και Χατζηδάκης

Οι δηλώσεις Θεοχάρη για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών που άναψαν «φωτιά» και οι «πυροσβέστες» Μαρινάκης και Χατζηδάκης

Ξαφνικό πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις δηλώσεις, νωρίς το πρωί, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, για την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, που εν ολίγοις άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Σε αποστροφή του λόγου του ο Χάρης Θεοχάρης φαίνεται να μην αποκλείει ακόμη και την περίπτωση αύξησης των φορολογικών συντελεστώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Αυτό ήταν αρκετό να σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στο οικονομικό επιτελείο σε μία προσπάθεια να σταματήσει άμεσα η όποια συζήτηση, στην οποία όπως ήταν φυσικό ενεπλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια να διαψευσθεί κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η αρχή έγινε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Ακολούθησε «η πέτρα του σκανδάλου» ο Χ. Θεοχάρης που έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις λέγοντας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ακολούθησε το βράδυ ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης που κινήθηκε και αυτός στο ίδιο μήκος κύματος.

Πέρα από τις δηλώσεις εκατέρωθεν, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για την ανάγκη φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι σίγουρο ότι τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αλλάζουν ή για την ακρίβεια θα γίνει προσπάθεια να αλλάξουν. Εξάλλου και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως κάτι πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να πάψουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να είναι «αναξιοπαθούντες», αλλά μόνο για την Εφορία.

Οι δηλώσεις Θεοχάρη

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα με την σειρά. Ο Χ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες στη «Ναυτεμπορική TV», και απαντώντας σε ερώτηση για το αν αναμένεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, απάντησε πως δεν αποκλείεται τίποτα: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είμαστε σε ένα στάδιο προ – αξιολόγησης, εξετάζουμε δημοσιονομικά διάφορα σενάρια».

Συνέχισε επίσης σημειώνοντας με έμφαση «είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος», απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να το αναλάβει το πολιτικό κόστος. Και κατέληξε «υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».

Λίγο μετά από τις δηλώσεις Θεοχάρη και αφού έχει ξεκινήσει να δημιουργείται σχετική αναστάτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, αλλά ούτε και προγραμματισμός για αύξηση φορολογικών συντελεστών». Αναφερόμενος μάλιστα στις δηλώσεις Θεοχάρη τις χαρακτήρισε ως μία άποψη που «απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει συνολικά».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την σκυτάλη πήρε, όπως ήταν φυσικό ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμέσου της νέας εκπροσώπου Δώρας Αυγέρη διερωτήθηκε εάν «θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα φορολογίας, Χάρης Θεοχάρης;».

Σημείωσε επίσης ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βαπτίσει το «κρέας ψάρι», δεν θα μπορέσουν να αποκρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο των δηλώσεων του αρμόδιου για θέματα φορολογίας, Χάρη Θεοχάρη, ότι «η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».

Και η σκυτάλη πέρασε εκ νέου στην «πέτρα του σκανδάλου» με τον Χ. Θεοχάρη σε νέες διευκρινιστικές του δηλώσεις να αναφέρει ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής στο καθεστώς των κοινωνικών επιδομάτων ή των κριτηρίων βάσει των οποίων αυτά αποδίδονται στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των ελεύθερων επαγγελματιών ή, γενικότερα, οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών. Ποτέ ως τώρα δεν έχουμε εισάγει – και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε – μέτρα χωρίς την κοινωνική συναίνεση, μέτρα τα οποία προηγουμένως δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης. Ως κυβέρνηση έχουμε ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες (επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών, τροποποιήσεις στη φορολογία, εντατικοποίηση ελέγχων κ.λπ.) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Διάψευση από τον Κωστή Χατζηδάκη

Και το σήριαλ, τουλάχιστον για την χθεσινή ημέρα, έκλεισε με τον υπουργό Οικονομικών να διαψεύδει και αυτός με την σειρά του ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των συντελεστών. Βασική μας επιδίωξη είναι η αύξηση των εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε επόμενο στάδιο η μείωση των συντελεστών».

Ανέφερε επίσης ότι «μελετάμε ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών». Και αυτό θα συμβεί, όπως σημείωσε, μέσα από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις. Επίσης σημείωσε ότι θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και η δέσμευση με τις 10 παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός (διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία μέσω myDATA, παρεμβάσεις Airbnb κ.λπ.).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις