Πολιτική

Οι γερμανικές εκλογές παραλύουν το Eurogroup

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η ανεργία είναι τα κύρια θέματα του Eurogroup, που γίνεται στη Λιθουανία, αλλά αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν καθώς όλα τα τα δυσάρεστα έχουν μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαίρεται για το διήμερο που θα περάσει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, συντροφιά με τους ομολόγους του από την ΕΕ. Μακριά από το στρες του προεκλογικού αγώνα στην Εθνική Πινακοθήκη, στις όχθες του ποταμούς Νέρις με θέα την παλιά πόλη οι υπουργοί Οικονομικών των 28 θα ασχοληθούν από αύριο με τα προβλήματα της Ευρώπης.

Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν και τα δυσάρεστα θέματα έχουν μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και μοιάζει κάπως σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο.
Ο Φάμπιαν Τσουλέγκ, οικονομικός εμπειρογνώμων από το European Policy Centre υποστηρίζει ότι η διαχείριση της ευρωκρίσης έχει «παραλύσει» λόγω των γερμανικών εκλογών.

Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με την Ελλάδα, που όπως παραδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα.
Σε αυτό το θέμα ο κ. Σόιμπλε -σε περίοδο προεκλογική- επέλεξε τη φυγή προς τα μπροστά

«Υπάρχουν τρία θέματα που έχουν μετατεθεί για τον Οκτώβριο» λέει ο ευρωπαίος διπλωμάτης. «Όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χώρες σε προγράμματα τα οποία όμως ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες. Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με την Ελλάδα, που όπως παραδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα».
Σε αυτό το θέμα ο κ. Σόιμπλε -σε περίοδο προεκλογική- επέλεξε τη φυγή προς τα μπροστά.

«Εκείνο που χρειάζεται ξεκαθάρισμα τους επόμενους μήνες για το τρέχον πρόγραμμα είναι, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, το ερώτημα της χρηματοδοτικής τρύπας. Για τυχόν άλλα μέτρα θα αποφασίσουμε μετά το 2014», λέει. Παράλληλα ξεκαθαρίζει, όπως και η καγκελάριος Μέρκελ, ότι κούρεμα χρέους δεν θα γίνει.

Δεν θα γίνει κούρεμα χρέους ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές

Οι οπαδοί της λύσης του κουρέματος δεν θα πρέπει να έχουν καμιά ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού η Μέρκελ θα αναγκαστεί από τους Σοσιαλδημοκράτες να αλλάξει άποψη.
Ο υποψήφιος του κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ έχει τεθεί κι αυτός κατά ενός ενδεχόμενου κουρέματος.

Οι οπαδοί της λύσης του κουρέματος δεν θα πρέπει να έχουν καμιά ελπίδα ότι μετά τις εκλογές σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού η Μέρκελ θα αναγκαστεί από τους Σοσιαλδημοκράτες να αλλάξει άποψη.Ο υποψήφιος του κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ έχει τεθεί κι αυτός κατά ενός ενδεχόμενου κουρέματος

«Υπάρχει μια βασική γραμμή στη γερμανική πολιτική διάσωσης του ευρώ, που στην ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει και μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει την καγκελαρία», υποστηρίζει η Νίνα Σικ από το Open Europe Institut. «Το ίδιο ισχύει και για την γερμανική επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία της Ευρώπης».

Το μέλλον της Ευρώπης και η ανανέωση των θεσμών της αποτελεί ένα ακόμη θέμα. Σε αυτό η Άγκελα Μέρκελ έχει δώσει διαφορετικά μηνύματα. Πάντα κάνει λόγο για περισσότερη Ευρώπη προς μεγάλη ικανοποίηση των Βρυξελλών, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και μεταβίβαση περισσότερης εξουσίας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως διευκρίνισε. Βέβαια, η κ. Μέρκελ, αν κερδίσει τις εκλογές, θα κριθεί κυρίως από τα αστρονομικά ποσοστά ανεργίας.
«Θα πρέπει να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι», είχε πει στην τελευταία σύνοδο κορυφής του Ιουνίου αναφορικά με τα 26 εκατομμύρια ανέργους στην ΕΕ, εκ των οποίων γύρω στα 5,5 εκατομμύρια είναι νέοι.

Διαβάστε επίσης:
Αμετακίνητη η τρόικα: Απαιτεί να μπουν τώρα σε κινητικότητα 25.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι

Bloomberg: Η προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι πάντα εδώ!

Financial Times: Αυξήθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης των μεγάλων τραπεζών

Γερμανοί Οικονομολόγοι: Η Ελλάδα παραμένει αφερέγγυα

Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πολιορκεί ξανά τις 1.000 μονάδες

Πηγή Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά – Η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην ατζέντα της κυβέρνησης
Η σύσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας PosoKanei - Η κυβέρνηση «τρέχει» την υλοποίηση δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ 11
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε βίντεο Βρετανίδας που μιλάει για το ΕΣΥ – «Στην παιδιατρική φροντίδα η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα»
Η εμπειρία μιας μητέρας με τον άρρωστο γιο της άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την ταχύτητα εξυπηρέτησης στο ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η Βρετανίδα που μίλησε για το ΕΣΥ 35
Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης: Εγώ ζήτησα από την Τζάκρη να παραιτηθεί – Το κόμμα κινείται στο φιλελεύθερο κέντρο
«Οι Δημοκράτες περνάνε σε μία νέα φάση, οριοθετώντας τον πολιτικό τους χώρο στο φιλελεύθερο κέντρο της εφαρμοσμένης πολιτικής με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του ανθρωπισμού»
Στέφανος Κασσελάκης και Θεοδώρα Τζάκρη 56