Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Οι λαϊκιστές πολιτικοί απειλούν πάλι τη σωτηρία της χώρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι Ελληνες πολιτικοί φαίνεται πως τελικά αδυνατούν να απαλλαγούν από το τέρας του λαϊκισμού.

Το αιδώς Αργείοι είναι λίγο για να εκφράσει τη στάση που τηρούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών. Τα ψηφαλάκια υπερτερούν του συμφέροντος και της σωτηρίας της πατρίδας που τόσο πολυδιαφήμισαν τον τελευταίο καιρό.

Θα το πούμε ευθύς εξαρχής ότι η αύξηση της φορολογίας είναι το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία, ιδίως αυτή την εποχή. Είναι μέτρο που η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος έχει δείξει πως όχι μόνο δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά αντιθέτως τα μειώνει.

Αυτή είναι η άποψη που σταθερά υποστηρίζουμε.
Ομως, από τη στιγμή που είναι όρος της συμφωνίας για τη σωτηρία της χώρας και την παραμονή στο ευρώ η κυβέρνηση και γενικότερα το πολιτικό σύστημα οφείλει να τον εφαρμόσει και να αναζητήσει άλλα μέτρα που θα απαλύνουν τις επιπτώσεις. Και υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες.

Τούτων λεχθέντων θα ήταν ειλικρινές το ενδιαφέρον των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν ψηφίζουν τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, αν είχαν αντιταχθεί και στην αύξηση του ΦΠΑ που θίγει τους άνεργους και τους φτωχούς ή αν είχαν απαιτήσει να βρεθούν ισοδύναμα για την ενίσχυση αυτών των πολιτών, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τί διαπιστώσαμε δυστυχώς; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Βλέπετε το μέτρο δεν στοχεύει μία συγκεκριμένη ομάδα, αλλά το σύνολο, οπότε και το πολιτικό κόστος διαχέεται παντού και επιβαρύνει λογικά πολύ περισσότερο στην κυβέρνηση, οπότε δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να αντιδράσουν.

Με τους αγρότες όμως τα πράγματα αλλάζουν. Είναι πολύ συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και τα ψηφαλάκια μετρημένα, οπότε ο λαϊκισμός προστάζει να τους υπερασπιστούν και να προτάξουν την υπεράσπισή τους ακόμα και της σωτηρίας της πατρίδας.

Και ξέρετε γιατί είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους; Γιατί οι αγρότες δεν είναι από εκείνους που πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης. Οχι μόνο δεν πλήρωσαν τις συνέπειες, αλλά από το 2008 ως το 2012 σύμφωνα με τη μελέτη των καθηγητών Γιαννίτση και Ζωγραφάκη τα αγροτικά εισοδήματα αυξήθηκαν συνολικά 26%. Ναι, καλά διαβάσατε το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε 26%. Οπότε θα ήταν πράξη ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης να φορολογηθούν και οι αγρότες των οποίων τα εισοδήματα αυξήθηκαν. Να συνεισφέρουν κι΄ αυτοί για τη σωτηρία της πατρίδας.

Ομως, οι κύριοι βουλευτές που μετρούν τα ψηφαλάκια έχουν αντίθετοι άποψη και ζητούν αναζητούν ισοδύναμα. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως όταν οι κύριοι βουλευτές αναζητούν ισοδύναμα κάποιοι άλλοι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Κι΄ αν είναι τα πολύ υψηλά εισοδήματα των οποίων η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε μόλις 9% στα τέσσερα πρώτα χρόνια της κρίσης θα μπορούσε να είναι μία πρόταση λογική. Αλλά επειδή στην Ελλάδα ζούμε δεν πιστεύουμε ότι θα ζητήσουν να επιβαρυνθούν εκείνοι τους οποίους δεν επιβάρυναν όταν είχαν την κυβερνητική εξουσία.

Αλλά επιτέλους για λόγους ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, δίκαιης κατανομής των βαρών, καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης και οι αγρότες οφείλουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ιδίως μετά τη διαπίστωση ότι το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε 26% από το 2008 ως το 2012.

Αιδώς λαϊκιστές όλων των κομμάτων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε