Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι «σκόπελοι» της συνάντησης των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Οι «σκόπελοι» της συνάντησης των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Τη Δευτέρα το απόγευμα, ή την Τρίτη το πρωί, αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπει τέλος στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Οι όροι για τη συνάντηση με τους αγρότες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι δύο. Ο πρώτος, οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί για είναι ανοιχτές και οι δυνατότητες διαλόγου. Και ο δεύτερος, να οριστεί μία αντιπροσωπεία, ολιγομελής, η οποία θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες ανεξαιρέτως, δηλαδή και αυτούς που βρίσκονται κοντά στο ΚΚΕ.

Κι αυτό γιατί, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να δεσμεύουν όλους, καθώς σε άλλη περίπτωση μπορεί κάποιοι να κινηθούν σε άλλη γραμμή, τορπιλίζοντας τη συνεννόηση που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιτευχθεί.

Ίσως και την Τρίτη η συνάντηση στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο Βελιγράδι, για να συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ. Εξ’ αυτού του λόγου, δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πιθανόν η συνάντηση να οριστεί για την επόμενη ημέρα.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει εδώ και ημέρες από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν το περιθώριο κάποιων επιπλέον μέτρων, έτσι ώστε και οι αγρότες να μην αποχωρήσουν από το κυβερνητικό κτίριο χωρίς να έχουν πετύχει να εξασφαλίσουν μία επιπλέον στήριξη, που θα δικαιολογήσει το να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Επιβεβαίωση του Newsit

Όπως έχει αποκαλύψει το newsit.gr, στην κυβέρνηση έχει ήδη συζητηθεί η επίσπευση της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) για το αγροτικό πετρέλαιο, έτσι ώστε να πάρουν πιο γρήγορα στα χέρια τους τα χρήματα που προβλέπονται από το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί.

Παράλληλα, φέρεται να έχει συζητηθεί ενδεχόμενο να υπάρξει μία μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα.

“Τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, όμως, υπάρχουν πολύ σοβαρά άλλα αιτήματα, τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις για τις οποίες κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και πολλά άλλα σοβαρά αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την Κ.Α.Π..” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δίνοντας το πλαίσιο της συζήτησης.

Tο αίτημα του πρωθυπουργού στους περιφερειάρχες

Επιπλέον, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες, συζητήθηκαν και κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, που άπτονται και των δικών τους αρμοδιοτήτων, όπως τα έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση κ.α..

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις