Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι τρεις παρεμβάσεις και δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την διακυβέρνηση της ΝΔ

Οι τρεις παρεμβάσεις και δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την διακυβέρνηση της ΝΔ

Ευκρινές στίγμα της κυβερνητικής του πολιτικής έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια σειρά από παρεμβάσεις και κινήσεις, σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και ενδεχομένως και τις εθνικές εκλογές, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΝΔ και δεν διστάζει να το αποκαλύψει και δημοσίως.

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι αιχμή της οικονομικής πολιτικής του θα είναι η μείωση των φόρων, η οποία θα γίνει με τη συμπλήρωση ενός μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ. Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε μεταξύ άλλων πως εκτός της φορολογίας θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτως ώστε το 80% του δημοσιονομικού χώρου που θα απελευθερωθεί να κατευθυνθεί σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών. «Οι επόμενες εκλογές αφορούν την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και το διαθέσιμο εισόδημα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, σηματοδότησε το άνοιγμα σε όμορους πολιτικούς χώρους, αλλά και την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ με τα 15 νέα ονόματα που ανακοίνωσε για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δύο στελέχη από το Ποτάμι (Αλέξανδρος Μαλλιάς, Παύλος Ελευθεριάδης), αλλά και η στενή συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα. Στους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται επίσης στελέχη της αγοράς, όπως ο οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, ο ιατρός και πρώτος σημαιοφόρος (ως μαθητής) με αναπηρία, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος.

Τρίτον, υπογράμμισε την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε σε ομιλία του σε εκδήλωση της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ ως τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης και εξ αυτού του λόγου τόνισε ότι οι ευρωεκλογές – εάν δεν συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές – πρέπει να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την καθολική αποδοκιμασία της κυβέρνησης, ορίζοντας το μεγάλο στόχο και τη μεγάλη μάχη της ΝΔ. Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν φιλοδοξεί να εισπράξει την ψήφο αποδοκιμασίας των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλ’ αντιθέτως να μετατρέψει την ψήφο αυτή σε θετική με βάση τις δεσμεύσεις της ΝΔ για την παιδεία, την οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών. Προς τούτο επανέλαβε, άλλωστε, τη δέσμευση για μείωση φόρων από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης και το χτίσιμο από την αρχή της μεσαίας τάξης.

 

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις