Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Οικονομικά των κομμάτων: Κενό γράμμα ο νόμος σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας!

Οικονομικά των κομμάτων: Κενό γράμμα ο νόμος σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας!
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Η Επιτροπή Ελέγχου των Πόθεν Έσχες και των Οικονομικών των Κομμάτων εντόπισε σειρά παραβάσεων στα λογιστικά βιβλία των κομμάτων για το 2015.

Μάλιστα, η Επιτροπή δεν προχώρησε στους καταλογισμούς και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Αναγνωρίζοντας «αντικειμενικές δυσκολίες στην ορθή τήρηση των υποχρεώσεών που έθεσε σε αυτά ο νόμος»!

Απλά τους συστήνει «την αναγκαιότητα της άμεσης προσαρμογής τους στο νόμο για τις επόμενες χρήσεις» και τους επισείει «τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση νέων παρεκκλίσεων».

Τι εντόπισε η επιτροπή

Ο έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων για την χρήση του 2015, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή, χωρίς όμως σε αυτή να αναφέρονται ονομαστικά σε ποια κόμματα αναφέρονται, πλην του ΚΚΕ που αφορούσε τα κουπόνια που εξέδωσε, αναφέρει πως:

– Εντόπισε πολλές δαπάνες κομμάτων που δεν έχουν γίνει μέσω των ειδικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν.

– Χρήματα από την κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν τα κόμματα σε σκοπούς ερευνητικούς έχουν πάει στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών παρ όλο που αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο.

Ειδική ονομαστική αναφορά γίνεται στο ΚΚΕ γιατί δεν θεώρησε, όπως θέλει ο νόμος, τα κουπόνια οικονομικής συνδρομής που εξέδωσε. Η Επιτροπή όμως αποφάσισε να δείξει «επιείκεια» ως προς τις παραβάσεις αυτές των κομμάτων σε σχέση με το νόμο που θεσπίστηκε το 2014 λαμβάνοντας υπόψη της ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των κομμάτων άλλαξε εντελώς, ότι το χρονικό διάστημα προσαρμογής των πολιτικών κομμάτων ήταν μικρό, ότι για πρώτη φορά κλήθηκαν τα κόμματα να συντάξουν ισολογισμούς, απολογισμούς και προϋπολογισμούς, να έχουν διπλότυπο λογιστικό σύστημα με βιβλία γ κατηγορίας και έτσι πολλά πολιτικά νομικά πρόσωπα δεν διέθεταν οργανωμένα λογιστικά τμήματα αλλά ούτε και εμπειρία…

Παράλληλα η Επιτροπή αναφέρει σχετικά με τα κουπόνια του ΚΚΕ ότι πως έλαβε υπόψη της και της και τους «ιστορικοπολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους που προέβαλε…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις