Κυριακή, 16 Ιουν.
25oC Αθήνα

Οικονόμου: Μόνο αν υπάρχουν ευρήματα ενημερώνεται ο πρωθυπουργός αν κάποιος είναι σε νόμιμη επισύνδεση

Γιάννης Οικονόμου

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί συστηματικά να αντιπολιτευθεί τοξικά, είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Επανέλαβε ότι το ζήτημα των πιθανών παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί και μάλιστα ταχύτατα. «Πρέπει», πρόσθεσε «όλοι να πράξουμε ό,τι αναλογεί στον καθένα έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν». 

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είπε ότι δρομολογούνται και μάλιστα σημείωσε ότι θα ακολουθήσει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο για τα κακόβουλα λογισμικά και οι σχετικές διατάξεις τα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι την Τετάρτη.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα είπε ότι συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν. Η κυβέρνηση, χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και να σταματήσει η λάσπη και οι συκοφαντίες. Για κανένα λόγο δεν σταματάμε το έργο μας και δεν μειώνουμε ταχύτητα. 

«Η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά», είπε κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προφανώς», πρόσθεσε, «και υπήρχαν στην χώρα και η δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως για να βοηθηθεί στην έρευνα. Είναι κάπως παράλογο να διατυπώνονται μια σειρά ισχυρισμοί και να καλείται αν σηκώσει το βάρος της τεκμηρίωσης αυτός που κατηγορείται ή παρακολουθούνταν. Τέλος, η κυβέρνηση είναι αυτή που θέλει να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή». 

Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει όφελος να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό είναι η κυβέρνηση. Από τα δημοσιεύματα φαίνεται αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα να παρακολουθούνται στελέχη στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού κάποιοι θα ήθελαν να παρακολουθούν και τον πρωθυπουργό. Οποιοσδήποτε έχει στοιχεία είναι καλό να τα θέσει υπόψιν της δικαιοσύνης. 

Ερωτηθείς για σημερινά δημοσιεύματα είπε ότι «η δικαιοσύνη οφείλει να αξιολογήσει και αυτά τα στοιχεία. Διάβασα κι εγώ το δημοσίευμα αναφέρεται σε εταιρείες που είχαν συμβάσεις πριν την διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και η δικαιοσύνη οφείλει να τα αξιολογήσει». 

Όταν ρωτήθηκε αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης η παρακολούθηση από την ΕΥΠ προσώπων που αναφέρονται στην λίστα απάντησε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ γιατί ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα. Δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί τα κακόβουλα αυτά λογισμικά. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης και τέτοια ενημέρωση δεν έχει γίνει στον πρωθυπουργό μέχρι στιγμής». 

Για το αν θα διερευνήσει η κυβέρνηση με άλλο τρόπο την παρακολούθηση του Νίκου Δένδια απάντησε ότι συχνά λαμβάνονται μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιών των υπουργών και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν δικαιούται να είναι αφελής. 

Για τις διαδικασίες νόμιμης επισύνδεσης είπε ότι μπήκε ήδη ένα επιπλέον φίλτρο και επανέλαβε ότι μέχρι την Τετάρτη θα τεθεί σε διαβούλευση το συνολικό νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχει εύρημα. 

Για το αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν παρακολουθηθεί με νόμιμη επισύνδεση υπουργοί όπως Δένδιας, Χατζηδάκης και Γεραπετρίτης, είπε: «Ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει το πλαίσιο νόμιμων επισυνδέσεων στην χώρα δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να γνωρίζει ποιος έχει και ποιος δεν έχει παρακολουθηθεί. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν συμβεί. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για τις νόμιμες επισυνδέσεις μόνο εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα κάτι το οποίο δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα». 

Ερωτηθείς ξανά είπε ότι ήταν όσο πιο σαφής γινόταν. Και πρόσθεσε: «Το πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων χρήζει βελτιώσεων και με το νομοθετικό πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρωθυπουργός και κανένας μέσα στην κυβέρνηση την διαδικασία νόμιμων επισυνδέσεων παρά μόνο αν υπάρξουν ευρήματα που κρίνει η υπηρεσία ότι πρέπει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Ο σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες και να προχωρήσουμε στην απαγόρευση εμπορίας και διάθεσης των κακόβουλων λογισμικών και να εναρμονίσουμε το καθεστώς με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 

«Σε τέτοιου είδους σοβαρές περιπτώσεις δεν έχει νόημα τι νομίζει κανείς. Υπάρχουν αρχές και διαδικασίες που αξιολογούν αυτές τις διαδικασίες. Ξέρουμε ότι κακόβουλα λογισμικά υπήρχαν από το 2017 – 18 στην χώρα και πως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπήρχε το Predator. Και επιχειρήθηκε να παρακολουθηθούν τηλέφωνα πολιτών και δημοσίων προσώπων και στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε να βρούμε την άκρη του νήματος και να προστατευτούμε και να τιμωρηθούν όσοι αποτόλμησαν κάτι τέτοιο». 

Για το θέμα πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για εκλογές».

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυβέρνησης σε όσους χάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε ο κ. Οικονόμου και τόνισε απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού ότι η χώρα έχει ανοικτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο.

Δείτε την ενημέρωση 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις