Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικό μέρισμα και φοροελαφρύνσεις

Tσακαλώτος

Κατά μέτωπο επίθεση στο κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη να ζητούν συνάντηση με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά που λένε τα κυβερνητικά στελέχη – ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, – είναι ψέματα.

Παράλληλα με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού σήμερα το βράδυ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναδείξουν «τα κυβερνητικά λάθη και τις ανακολουθίες» με σκοπό να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση «ξεγέλασε τη μεσαία τάξη».

«Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι τα περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν φύκια που πουλούσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης για μεταξωτές κορδέλες» αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Click4more: Θα ανακοινώσει θετικό μέτρο έκπληξη ο Μητσοτάκης; Κλειστά χαρτιά και σιγή ιχθύος από το Μαξίμου

Και προσθέτουν: «Δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψεύδη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και εκτροχίασε τον προϋπολογισμό του 2019, εκτός εάν ο ίδιος είναι ο «Χουντίνι» που κατάφερε να δημιουργήσει υπερπλεόνασμα μέσα σε 4 μήνες διακυβέρνησης.

Δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι από τις αρχικές υπερφίαλες υποσχέσεις για 4% ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 3% για να προσγειωθεί τελικά στο 2,8% για το 2020, το οποίο αμφισβητούν και η Κομισιόν (2,3%) και το ΔΝΤ (2,2%) και ο ΟΟΣΑ (2,1%).

Επιβεβαιώνει ακόμα ένα μεγάλο προεκλογικό ψέμα της κυβέρνησης ΝΔ. Αυτό της δήθεν στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Ο πρωτοφανής εμπαιγμός τους από τη ΝΔ γίνεται ακόμη πιο εμφατικός, αν λάβουμε υπόψη ότι οι πολυδιαφημισμένες “σημαντικές φοροελαφρύνσεις”, έμειναν μόνο υποσχέσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να εξασφαλιστούν σημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, στον Προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν όλοι οι διαβόητοι «29 άδικοι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, εκτός από τον φόρο των κερδών των επιχειρήσεων και των μερισμάτων».

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι «ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι πριν από λίγους μήνες χαρακτήριζαν «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018.

Click4more: Κάλεσμα Τσακαλώτου σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 για μέτωπο κατά της Δεξιάς

Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο, κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο  χώρο  του 2019 -που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ-  για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια, τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Απαντώντας μάλιστα στο επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που το κοινωνικό μέρισμα είναι μικρό φέτος καθώς το μοίρασε την Άνοιξη, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι εσκεμμένα συγχέουν, δηλαδή τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κοινωνικό μέρισμα.

«Ό,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μία: Δίνει μειωμένο το κοινωνικό μέρισμα που προεκλογικά χαρακτήριζε ως «ψίχουλα», επειδή προχώρησε σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 – που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ – για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ. Η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων της και αυτό αποδεικνύεται και στο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα του μερίσματος».

Click4more: Καταγγελίες για απόρριψη αιτήσεων στο κοινωνικό μέρισμα! Η “παρεξήγηση” και η απάντηση του υπουργείου

Σε ό,τι αφορά  τις φορολοελαφρύνσεις που είχε υποσχεθεί η ΝΔ προεκλογικά, τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι «καταρχάς θυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι στα μεσαία στρώματα δεν ανήκουν μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί και συνταξιούχοι, για τους οποίους οι φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει είναι από ψίχουλα έως μηδενικές (για εισοδήματα από 20 έως 50 χιλιάδες ευρώ)».

Ακόμα αναφέρουν ότι «όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις πράγματι υπαρκτές φοροελαφρύνσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο  που η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση τις ροκανίζουν άλλες επιλογές της όπως οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι κρυφές επιβαρύνσεις 22% στο πρόσφατο φορολογικό νόμο , για όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις, η νέα επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ κατά 142 εκατ. για το 2020».

«Η χαριστική βολή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο, θα έρθει όπως φαίνεται με το νέο ασφαλιστικό, καθώς η σχεδιαζόμενη επαναφορά των κλάσεων θα φέρει ασφαλιστικές επιβαρύνσεις εκατοντάδων ευρώ ετησίως για τους ασφαλισμένους» προσθέτουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις