Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Ο Έλληνας ομογενής, μαχητής του Αζόφ και η έκκληση για τη Μαριούπολη

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Ο Έλληνας ομογενής, μαχητής του Αζόφ και η έκκληση για τη Μαριούπολη

Λίγο πριν τελειώσει η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε το… λόγο σε δυο ομογενείς από τη Μαριούπολη για να μιλήσουν για την πολιορκία της πόλης. Η αναφορά του ενός στο Τάγμα Αζόφ, δημιούργησε αίσθηση και αντιδράσεις.

Ο πρώτος ομογενής που εμφανίστηκε στο βίντεο που παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στη Βουλή είπε πως ονομάζεται Μιχαήλ. Πως είναι Έλληνας, που γεννήθηκε στη Μαριούπολη και πως ο παππούς πολέμησε τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα εκείνος πολεμά τους Ρώσους ναζί. Και το κάνει, είπε, μέσω του Τάγματος Αζόφ, το οποίο μετά την εισβολή εντάχθηκε στον ουκρανικό στρατό. 

«Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ (σ.σ. το νεοναζιστικό τάγμα που δρα στην ανατολική Ουκρανία και η δράση του οποίου χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία για την εισβολή)», είπε ο Μιχαήλ, σημειώνοντας πως μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής και πως μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90%!

«Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς. Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε», τόνισε.

Δεύτερος μίλησε ένας δεύτερος ομογενής, ο οποίος φορούσε μάσκα για να μη φαίνεται τίποτα άλλο στο πρόσωπό του πέρα από τα μάτια του. «Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από κατεστραμμένα κτίρια. Ο εχθρός δεν αφήνει να φύγουν κι εμείς δεν μπορούμε να τους σώσουμε» είπε και κάλεσε την Ελλάδα να «μιλήσει».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις