Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

Οργή για τις δηλώσεις Ροζάκη που μιλάει για «υποχωρήσεις» και χαρακτηρίζει το Καστελόριζο απομονωμένο

Οργή για τις δηλώσεις Ροζάκη που μιλάει για «υποχωρήσεις» και χαρακτηρίζει το Καστελόριζο απομονωμένο

Οργή και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης για το Καστελόριζο.

Σε μια κρίσιμη στιγμή στα ελληνοτουρκικά ο κ. Ροζάκης ο οποίος είχε διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών μιλάει ακόμα και για υποχωρήσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις».

Ο κ. Ροζάκης χαρακτηρίζει το Καστελόριζο ως «απομονωμένο» και «κοντά στις τουρκικές ακτές» ενώ αναφερόμενος στην ΑΟΖ τόνισε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αντέδρασε έντονα γράφοντας στο twitter:

«Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα. Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Δείτε όλη την συνέντευξη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις