Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ορκωτοί λογιστές στην Εξεταστική μετά τα “μαθηματικά” Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ορκωτοί λογιστές στην Εξεταστική μετά τα “μαθηματικά” Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πραγματογνώμονες από τον κατάλογο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) θα διοριστούν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να διερευνήσει τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ και μέσα σε ένα μήνα να παραδώσουν το πόρισμά τους.

Ομόφωνη η απόφαση για την ανάγκη διορισμού από όλα τα κόμματα διαφωνίες όμως για τον τρόπο επιλογής προσώπων. Η αναγκαιότητα διορισμού πραγματογνωμόνων  προέκυψε από την καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι αυτός με τους δικούς του υπολογισμούς που έκανε με βάσει τους ετήσιους Απολογισμούς και τα τραπεζικά υπόλοιπα στο ΚΕΕΛΠΝΟ του προέκυψε  μαύρη τρύπα 230 εκατ. ευρώ για τα έτη χρήσεως  2007 – 2014.  Κάτι που όμως μετά έδειξε και αυτό να τα «διορθώνει» κατά  περίπου 89 εκατ. ευρώ,  ενώ η ΝΔ  υποστήριξε ότι οι «προσθέσεις» του κ. Παύλου Πολάκη είναι λάθος  τουλάχιστον κατά 166 εκατ. ευρώ καθώς πρόσθετε κάθε έτος ως νέα έσοδα τα τραπεζικά υπόλοιπα.

Η εντολή που αποφάσισε να δώσει στους πραγματογνώμονες η Εξεταστική είναι να διερευνήσει όλα τα οικονομικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και  όποιο άλλο πρόσφορο στοιχείο, όπως τραπεζικά εξτρέ προκειμένου να  προσδιοριστεί εάν και ποια είναι η μαύρη τρύπα που τυχόν υπάρχει στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η διαφωνία πάντως που προέκυψε μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν από το που θα έπρεπε να διοριστούν οι πραγματογνώμονες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υποστήριξαν ότι επειδή ο χρόνος τελειώνει και μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει πόρισμα, οι εμπειρογνώμονες δεν μπορεί να είναι με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τους καταλόγους των Πρωτοδικείων αλλά θα πρέπει να γίνει επίκληση της παρεπόμενης διάταξης που επιτρέπει για επείγοντες περιπτώσεις να γίνονται διορισμοί πραγματογνωμόνων και εκτός καταλόγους πρωτοδικείων.  Μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας πρότεινε και τα δύο ονόματα που θα πρέπει να επιλεγούν και είναι οι Νίκος Νάκος και Νίκος Σύκας καθώς όπως  είπε έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα οικονομικών της Υγείας.

Η ΝΔ υποστήριξε ότι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να υπάρχει το αδιάβλητο είναι η επιλογή πραγματογνωμόνων οφείλει να γίνει βάσει των άρθρων 185 και 186 του ΚΠΔ από τους καταλόγους των  Πρωτοδικείων και εάν διαπιστωθεί αδυναμία τότε να γίνει απευθείας διορισμός από τον κατάλογο του ΣΟΛ.

Τελικά, δια της πλειοψηφίας η επιλογή θα γίνει απευθείας από τον κατάλογο του ΣΟΛ και οι δύο θα είναι αυτοί που υπέδειξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις