Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: «2,2 δισ. στην Ελλάδα για τις καταστροφές» – Μητσοτάκης: «Ελπίζουμε στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης»

Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: «2,2 δισ. στην Ελλάδα για τις καταστροφές» – Μητσοτάκης: «Ελπίζουμε στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης»

Την άμεση διάθεση του συνολικού ποσού των 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των καταστροφών από τη φονική κακοκαιρία Daniel ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για πέντε πηγές χρηματοδότησης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, τόνισε πως η χώρα μας «ελπίζει στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης». 

«Έχω εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα, οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπηρές. Θρηνούμε για τις ζωές που έχουν χαθεί. Η Ευρώπη είναι δίπλα στους Έλληνες», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν μετά το τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπέμποντας το μήνυμα πως η Κομισιόν θα είναι γρήγορη και ευέλικτη, ώστε να κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους στην Ελλάδα, που «δοκιμάστηκε» από τις πρωτοφανείς πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

Πιο αναλυτικά, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε:

– Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
– Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης που θα διοχετεύσουμε κεφάλαια
– Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές
– Η ΕΕ θα είναι δίπλα σας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης (400 εκατ. ευρώ )
– Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα Next Generation 2

«Όλα αυτά τα ταμεία θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές. Θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει 2,2 δισ. ευρώ. Η ΕΕ είναι δίπλα σας για να διοχετεύσει πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα το θέσουμε και αν συμβεί θα έχετε από εκεί 400 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους και από το πρόγραμμα Next Generation 2. Θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές και γρήγορα. Σε δύο ημέρες θα βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα σας όχι μόνο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή αλλά και για να δημιουργήσουμε και ό,τι καταστράφηκε», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία task force «που θα ξεκινήσει σήμερα το έργο της». «Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξουμε τους Έλληνες. Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη στήριξη, ευελιξία. Είμαστε δίπλα σας για να ανοικοδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε», κατέληξε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Μητσοτάκης: «Προσωπική μου δέσμευση να έχουμε περισσότερα κεφάλαια στο Ταμείο Αλληλεγγύης»

«Ευχαριστώ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε και που στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την βαρύτητα της κατάστασης ανέφερε ότι η Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα υπέστη δύο πολύ μεγάλες καταστροφές, τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπη και σαν να μην έφτανε αυτό στην συνέχεια είχαμε την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα με τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας και της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και ευχαρίστησε τις ομάδες μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές, που συμμετέχουν ακόμη ενεργά στην προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός έδειξε μια φωτογραφία από την περιοχή Μεταμόρφωση πριν και μετά και τόνισε πως δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια καταστροφή.

Το σημαντικότερο, είπε, είναι οι ζωές των ανθρώπων και οι περιουσίες τους. «Προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις επιχειρήσεις τους και στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Ευρώπης. Το καλό είναι ότι η Οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε πρώτες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέρος αυτής της στήριξης θα λάβουν οι άνθρωποι μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Επαναπρογραμματίζουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην ΕΕ για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Θα χρειαστούν πάνω από 2 δις για την ανακατασκευή αυτών που καταστράφηκαν. Με αυτό που βλέπουμε, όσα ξέραμε μέχρι τώρα, δεν ισχύουν και αυτό αφορά και τα μέσα και τα εργαλεία της ΕΕ για να βοηθήσει τους Έλληνες, δεδομένης της μεγάλης κλιματικής αλλαγής. Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψη τέτοιες καταστροφές και δεν μπορούσε να έχει τέτοια κεφάλαια. Είναι προσωπική μου δέσμευση και θα προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερα κεφάλαια για να βοηθήσουμε τις χώρες σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών», συνέχισε επαναλαμβάνοντας πως βλέποντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και άλλους πόρους.

«Το σημαντικό είναι να μην απελπιζόμαστε. Η Ευρώπη θα υποστηρίξει τη χώρα μας και ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου. Ήδη δημιουργήσαμε task force που θα κάνει τη λεπτομερή δουλειά για να ξεπεράσουμε κλασικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα. Εσείς προσωπικά και η Ε.Ε έχετε στηρίξει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τις δηλώσεις 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις