Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

«Όχι» από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόταση Τσίπρα για αναθεώρηση

«Όχι» από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόταση Τσίπρα για αναθεώρηση
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε ναυάγιο πριν καν ξεκινήσει φαίνεται πως οδηγείται η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Τούτο προεξοφλεί τουλάχιστον η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η Νέα Δημοκρατία ερμηνεύει την πρωτοβουλία Τσίπρα – και κυρίως το timing αυτής – ως προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις ενδοκυβερνητικές έριδες Κοτζιά-Καμμένου.

Με τη λογική έτσι ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να εργαλειοποιεί το Σύνταγμα για να πετύχει τους σκοπούς της, όπως εκτιμούν στη Νέα Δημοκρατία, δεν πρόκειται να παράσχουν την απαραίτητη συναίνεση για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας όταν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζητάει συναίνεση, προσφεύγει σε ύβρεις κατά της αντιπολίτευσης. Και τούτο μολονότι παραδέχονται πράγματι την επιτακτική ανάγκη ουσιαστικών τροποποιήσεων στο Σύνταγμα.

Από τη Νέα Δημοκρατία επιμένουν έτσι στη δική τους πρόταση να καταστεί, πρακτικά, εκλογικό διακύβευμα η συνταγματική αναθεώρηση. Να συμφωνήσουν, δηλαδή, εκ των προτέρων ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία και να ψηφίσουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου, ώστε οι πολίτες να επιλέξουν με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές ποιες από αυτές τις αλλαγές στο Σύνταγμα πρέπει να προχωρήσουν, δεδομένου πως αν τώρα οι προς αναθεώρηση διατάξεις συγκεντρώσουν 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα χρειάζονται μόνον 151.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η επίσημη αντίδραση της ΝΔ στην επιστολή-πρόσκληση Τσίπρα για την εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας, με τη «γαλάζια» ανακοίνωση να προσθέτει δηκτικά πως «την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την – ξεχασμένη και από τον ίδιο – συνταγματική αναθεώρηση».

Πηγές από την οδό Πειραιώς σχολίαζαν, εξάλλου, ότι η βασική διαφωνία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς είναι πολλά τα άρθρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει καν στην ενδοκομματική του συζήτηση.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ως παράδειγμα το άρθρο 103 για τις αρμοδιότητες και την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων – το οποίο συναρτάται με τις προτάσεις της ΝΔ για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στην αρμοδιότητα των δήμων – το άρθρο 106 για την οικονομική ανάπτυξη και το επενδυτικό περιβάλλον και το άρθρο 101, για το οποίο η Νέα Δημοκρατία προτείνει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο. Στην ίδια κατηγορία των προτάσεων της ΝΔ ανήκει το άρθρο 110, το οποίο προβλέπει τη διαδικασία με την οποία αναθεωρείται το ίδιο το Σύνταγμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις