Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Παναγιώτης Αθανασίου: «Δέχθηκα πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο – Μου ζήτησε να κάνω κατάχρηση εξουσίας»

Παναγιώτης Αθανασίου: «Δέχθηκα πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο – Μου ζήτησε να κάνω κατάχρηση εξουσίας»

Πιέσεις και παρεμβάσεις στο έργο του από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατήγγειλε στην κατάθεση του, στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο για το δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαχρήστο, τους επιχειρηματίες, Ανδρέα Βγενόπουλο και Γιάννη Αλαφούζο και τον τραπεζίτη, Μιχάλη Σάλλα.

Με την ιδιότητα του αυτή, του οικονομικού εισαγγελέα δηλαδή, από το 2013 έως και το 2017, ο κ. Αθανασίου, είχε συναντήσεις με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Σε κάποια εξ αυτών, ο τότε οικονομικός εισαγγελέας περιέγραψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος τον ρώτησε για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο. «Είχε μπροστά του κάποιες εφημερίδες, με κοιτάει και μου λέει για τον δημοσιογράφο κ. Παπαχρήστο, αν έχει τίποτα. Του λέω απολύτως τίποτα. Μου λέει «δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα;». Εγώ έφυγα και αυτός δεν μου είπε τίποτα. Αυτή ήταν η στιχομυθία που είχαμε» είπε στο δικαστήριο.

Η επόμενη παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού, κατά τον μάρτυρα έγινε τον Μάιο του 2016, όταν διερευνούσε την υπόθεση του επιχειρηματία Βγενόπουλου.

Για αυτήν την υπόθεση ο κ. Αθανασίου κατέθεσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τον πίεζε και τον ρωτούσε συνεχώς τι γίνεται.  «Τον ρώτησα αν έχει στοιχεία και μου είπε πως όχι, αλλά ξέρει. Τι μου έλεγε δηλαδή; Να τελειώσω τον έλεγχο τσάτρα – πάτρα, να παραβούν δηλαδή αυτές το καθήκον τους και εγώ να ήμουν ηθικός αυτουργός. Σημειωτέων ότι είχαν δεσμευθεί 200 εκατ. ευρώ και ξέρετε πόσα έχουν μείνει 4. Και ξέρετε γιατί; Το Διοικητικό Εφετείο είπε ότι δεν τηρήθηκε η προθεσμία» κατέθεσε ο κ. Αθανασίου.

Παρόμοιες ήταν και οι περιγραφές του για την υπόθεση του επιχειρηματία, Γιάννη Αλαφούζου αλλά και για την υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλα.

«Όταν κάποιος λέει ότι δεν χωνεύει τους τραπεζίτες και βλέπεις ξαφνικά ενδιαφέρον για έναν τραπεζίτη, σκέφτεσαι αν υπάρχει διαπλοκή από πίσω. Νομίζω ότι αγόραζε χρόνο. Ήθελε να κατεβάσει νομοσχέδιο για να πάρει τις υποθέσεις η εισαγγελία Διαφθοράς, στην οποία ήταν ήδη εκεί η κυρία Τουλουπάκη.  Ο σκοπός του ήταν να ωφελήσει τον κ. Σάλα, τέρμα και τελεία. Μπορεί να ψάξει το δικαστήριο σας να βρει άκρη. Μήπως πρέπει να ψάξει το δικαστήριο σας αν ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου είχε προσληφθεί σε κάποια συστημική τράπεζα;» είπε ο μάρτυρας.

«Άρχισα την έρευνα και ζήτησα στοιχεία από την Τράπεζα Πειραιώς. Στην αρχή συνεργάστηκαν αλλά μετά όχι και μας έστειλαν εξώδικο στην οικονομική εισαγγελία. Ήθελαν να μας κόψουν από την έρευνα, πάντα έφεραν αντιρρήσεις για να μας δώσουν στοιχεία. παραπεμπτικά» είπε ο κ. Αθανασίου.

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, όταν διαβίβασε στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τις δικογραφίες για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων, «ο Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί τις διαβίβασα χωρίς να τον ενημερώσω. Ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος και έλεγε και ξαναέλεγε τί θα κάνω εγώ τώρα. Έδειχνε να τον ενδιαφέρει η πορεία των υποθέσεων. Εγώ ρώτησα ποιο είναι το πρόβλημα; Και μου είπε «δεν ξέρεις εσύ» κι έμεινε εκεί η κουβέντα».

Πρόεδρος: Οι παρεμβάσεις που έγιναν σας ενόχλησαν;

Μάρτυρας: Με ενόχλησε πάρα πολύ. Μου ζήτησε να κάνω κατάχρηση εξουσίας.

Πρόεδρος: Αφού σας ενόχλησε η παρέμβασή του για τον Παπαχρήστο γιατί δεν του ξεκόβατε να μη σας ξαναενοχλήσει;

Μάρτυρας: Τον είχαμε ανάγκη. Ζητούσαμε υλικοτεχνική υποδομή. Τον αγνοούσα… Δεν συζητούσα μαζί του καμία υπόθεση.

Πρόεδρος: Γιατί μετά μιλούσατε μαζί του;

Μάρτυρες: Μα ρωτούσε..

Πρόεδρος: Να μην του απαντάτε … Κάποιος μας καταπιέζει τόσο πολύ και γίνεται τόσο πιεστικός, αλλά όταν αυτό γίνεται σε βάθος χρόνου καθόμαστε και τον ακούμε;

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι βρισκόσασταν και συζητούσατε για πολλές υποθέσεις…

Μάρτυρας: Δεν ενέδωσα σε καμία υπόθεση. Έκανα τη δουλειά μου.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται αύριο το μεσημέρι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις