Site icon NewsIT

Παναγιωτόπουλος: Τι είπα με τον Μητσοτάκη για το Oruc Reis

03.02.2020 | 10:04
Παναγιωτόπουλος: Τι είπα με τον Μητσοτάκη για το Oruc Reis

Αν και βρέθηκε σε μια κομματική εκδήλωση, στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Καβάλας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα με την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και αποκάλυψε το διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όταν την περασμένη Παρασκευή (31.01.2020) έγινε γνωστό πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα την ημέρα που συμπληρώνονταν 24 χρόνια από την τραγωδία στα Ίμια, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας το βράδυ της Κυριακής (02.02.2020) στην Καβάλα, στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ, αποκάλυψε τους διαλόγους που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός Άμυνας ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωνε για το που βρίσκεται το Oruc Reis και πως αντιδρά η Αθήνα.

Ο πρωινός διάλογος είχε ως εξής:

Παναγιωτόπουλος: Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο σημείο, το παρακολουθούμε από απόσταση.
Μητσοτάκης: Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία.

Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε και δεύτερη επικοινωνία:

Μητσοτάκης: Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;
Παναγιωτόπουλος: Αλλάζει λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.
Μητσοτάκης: Τι συνιστάτε κύρια υπουργέ;
Παναγιωτόπουλος: Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα.

Από το βράδυ στο… πόδι για το Oruc Reis

Η παρουσία του Oruc Reis είχε σημάνει συναγερμό στο Πεντάγωνο από το βράδυ της Πέμπτης. Κι αυτό το αποκάλυψε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία, απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του. Το άλλο πρωί η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν εκεί στην περιοχή. Το παρακολουθήσαμε από την πρώτη ώρα. Οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις, πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η Αθήνα ήταν… έτοιμη και γι’ αυτό η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρισκόταν, το πρωί της Παρασκευής, στην Κάρπαθο και δεν ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα γιατί… δεν θα έφτανε εγκαίρως. Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο όπου έπλεε το Oruc Reis ενώ F16 της Πολεμικής Αεροπορίας επιτηρούσε από αέρος.

«Για να είναι ο Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω της κακοκαιρίας. Δεν απέκλεισε, όμως, και το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να ήθελαν να τεστάρουν το πως θα αντιδράσει η Αθήνα. «Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή απ’ το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μην διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές, από την άλλη η ανταπόκριση μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας», τόνισε.

Ο υπουργός Άμυνας διεμήνυσε, επίσης, πως η Αθήνα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να αντιδράσει και άλλο τέτοιο περιστατικό. «Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version