Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Παπαδημητρίου: Φέρνουμε νόμο για τον διαχωρισμό των κακοπληρωτών από τους πραγματικά αδύναμους

Παπαδημητρίου: Φέρνουμε νόμο για τον διαχωρισμό των κακοπληρωτών από τους πραγματικά αδύναμους

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση θα έχει φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό των κακοπληρωτών από τους πραγματικά αδύναμους να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.

Ο κ. Παπαδημητρίου ερωτηθείς για το ποια θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα διαχωρίζουν τους κακοπληρωτές από τους αδύναμους, ανέφερε ότι «οι κακοπληρωτές είναι αδύνατον να κρυφτούν» από το νομικό πλαίσιο που ισχύει.

Όπως εξήγησε, η πραγματική εικόνα ενός οφειλέτη φαίνεται από την γενική περιουσιακή του κατάσταση.

Κι αυτό, προκύπτει από τις ειλικρινείς φορολογικές του δηλώσεις σε βάθος χρόνου, τις καταθέσεις του αλλά και από τον έλεγχο που μπορεί να γίνει σε βάθος τριετίας για το εάν έχει μεταβιβάσει δολίως περιουσία σε άλλα πρόσωπα.  Έτσι, σκιαγράφησε τα κριτήρια που θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό των κακοπληρωτών από τους αδύναμους.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι η δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σαφής και συγκεκριμένη. Κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό που δεν μπορεί πραγματικά να αποπληρώσει το δανειό του δεν κινδυνεύει να χάσει την πρώτη του κατοικία, είπε.

Μίλησε επίσης για προσπάθεια παραπληροφόρησης αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για πλειστηριασμούς κατοικιών για ποσά από 24.000 ευρώ που έχουν ήδη γίνει.

«Όταν είδα και εγώ αυτά τα δημοσιεύματα επικοινώνησα με τις τράπεζες  και μου είπαν ότι δεν ήταν πρώτες κατοικίες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη για το εάν με το νέο νομοσχέδιο θα προστατεύεται η κύρια κατοικία μιας οικογένειας που έχει αδυναμία αποπληρωμής ή μόνο η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε αυτό «μιλάμε για την πρώτη κατοικία που δηλώνεται στην φορολογική δήλωση».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει προστατεύονται όλες οι λαϊκές πρώτες κατοικίες μέχρι 280.000 ευρώ από πλειστηριασμούς και αυτό σε ποσοστό είναι πάνω από 70%.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, επίσης,  ανέφερε ότι οι συναντήσεις που έχει ο ίδιος αλλά και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών γίνονται γιατί στόχος μας είναι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους  οι πραγματικά κακοπληρωτές.

Αμυράς: «Πλειστηριασμοί εμείς. Αυτόφωρο εσείς»

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ανέφερε πως από το παλαιό σύνθημα που λέγατε όταν είστε στην αντιπολίτευση «Πλειστηριασμοί εσείς. Σεισάχθεια εμείς» με την τροπολογία που περάσατε χθες φτάσατε στο άλλο σύνθημα που λέει «Πλειστηριασμοί εμείς. Αυτόφωρο εσείς».

Επίσης ρώτησε τον υπουργό ποιο είναι αυτό το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί από τους πλειστηριασμούς ώστε να μην χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Επίσης, αν αληθεύει ότι στο πρόγραμμα των τραπεζικών πλειστηριασμών υπάρχουν 40.000 ακίνητα που θα πλειστηριαστούν το επόμενο διάστημα γιατί αυτό σημαίνει ότι αυτά δεν  είναι μόνο βίλες γι’ αυτό και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζητάει να υπάρξει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, δεν απάντησε λέγοντας πως αρμόδια  για αυτά τα θέματα είναι άλλα υπουργεία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις