Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παπαδημούλης: Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει πάντα να είναι καλές

Παπαδημούλης

“Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να είναι πάντα καλές”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων και προκλήσεων, τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και η πολυμερής εξωτερική πολιτική αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση -και αυτό αφορά και τις σχέσεις με τη Τουρκία».

Για το προσφυγικό ζήτημα και δήλωσε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των τεράστιων προσφυγικών ρευμάτων. Και οι δύο χώρες χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να προσφέρουν».

Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντικός «χώρος» για ενίσχυση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. «Η Ελλάδα βγαίνει από μια περίοδο κρίσης, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή και προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων» τόνισε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σήμερα στο ναδίρ. Επίσης τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο προσφυγικό, ενώ αμφότερες υποστηρίζουν ξεκάθαρα τη λύση των δύο κρατών στο ζήτημα της Παλαιστίνης. «Αυτά που ενώνουν τους λαούς και τις χώρες μας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις