weather-icon °C AΘΗΝΑ

Παπαγγελόπουλος για Ράικου: Πρώτη φορά ακούω ότι εισαγγελείς έχουν κύκλους

Παπαγγελόπουλος για Ράικου: Πρώτη φορά ακούω ότι εισαγγελείς έχουν κύκλους

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλους, απάντησε ότι «πρώτη φορά ακούω στα 40 χρόνια που ασχολούμαι με την δικαιοσύνη ότι εισαγγελείς έχουν κύκλους, είναι κι αυτό ένα από τα φαινόμενα του καιρού μας». Πρόσθεσε «σε ότι πάντως, αφορά αυτούς τους κύκλους, όταν διευκρινιστεί ποιοι είναι οι κύκλοι αυτοί που καταγγέλλουν συγκεκριμένα και αν πράγματι οι κύκλοι αυτοί με την αγοραία γλώσσα εκπροσωπούν την εν λόγω κυρία, τότε θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις αλλά θα τεθούν και μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα για τα οποία θα έχουν ακόμη πιο ενδιαφέρον οι απαντήσεις».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είχε θέσει εμβόλιμα το θέμα των καταγγελιών κύκλων της κυρίας Ράικου.

«Η κυρία Ράικου με όσα αναφέρει ή οι κύκλοι της, ανοίγει η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση ενός κυρίου, για τον οποίο καταγγέλλει διαρκείς παρεμβάσεις που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς. Όταν ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή» της υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές, λέει, να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Και συνέχισε: «Σε άλλες περιπτώσεις προσώπων, που ήθελε να εξυπηρετήσει, απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα θέση σε αρχείο των εν λόγω δικογραφιών. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν είδαμε, ότι δεν ακούσαμε αυτές τις καταγγελίες και να παρακολουθούμε ή να ακούμε υποκριτικές διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και αγωνίας όλων για το πώς αυτή η ανεξαρτησία δεν θα προσβληθεί από κανέναν…. « και πρόσθεσε πως  Τελικά, κύριε Υπουργέ -απευθύνομαι στον κ. Καλογήρου, διότι έχει την ευθύνη αυτού του Υπουργείου-, ο κ. Πολάκης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι θα βάλετε κάποιους φυλακή για να κερδίσετε τις εκλογές και για να πάρετε πραγματική εξουσία και, όπως έλεγε, θα πρέπει να σπρώξετε τη Δικαιοσύνη για να φθάσει σε αποτελέσματα, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς «υψηλή κουλτούρα». Είχε δίκιο, ίσως, όταν έλεγε και «ο νοών νοείτω». Αυτές τις μέρες όλοι νοήσαμε τι εννοούσε ο κ. Πολάκης…»

Στο ίδιο μήκος και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς πίεσε την ηγεσία του υπουργείου να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες Ράικου λέγοντας πως «σαφέστατα η είδηση της ημέρας είναι η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου. Η Δικαιοσύνη ξέρει πολύ καλά τι κάνει και από τη στιγμή που αποφάσισε κάτι τέτοιο, καλώς το έπραξε. Δεν μας πέφτει λόγος. Εκεί, όμως, που μας πέφτει λόγος είναι όταν βλέπουμε τη Δικαιοσύνη να υφίσταται πιέσεις, να υφίσταται προσβολές, παρεμβάσεις και επιθέσεις. Και εκεί σαφέστατα πρέπει να πάρουμε όλοι θέση. Είναι συνηθισμένοι οι δικαστές στις παρεμβάσεις, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Είναι ένα πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, δεν μπορείς παρά να ζητήσεις απαντήσεις από την πολιτική προϊσταμένη Αρχή της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις καταγγελίες της κυρίας Ράικου. Κύριε Παπαγγελόπουλε, ποιος ήταν αυτός ο πολιτικός «νταβατζής» που πίεζε στο έργο της την κυρία Ράικου, σύμφωνα με δικές της διαρροές, από τον κύκλο της, για να κλείνει υποθέσεις ή να αρχειοθετεί υποθέσεις ή να «τρέχει» άλλες υποθέσεις στο δικαστήριο, ενώ δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, σύμφωνα -επαναλαμβάνω- με τις δικές της διαρροές; Μήπως έχετε υπόψιν σας, κύριε Παπαγγελόπουλε, ποιος ήταν αυτός ο πολιτικός «νταβατζής», που έκανε μπούλινγκ, παρεμβάσεις στο έργο της κυρία Ράικου; Θα ήθελα να το ακούσω…».

Πιέσεις και αναφορές όμως υπήρξαν από Δημοκρατικής Συμπαράταξη και Ποτάμι σχετικά με τις δηλώσεις Καμμένου,  Κοτζιά περί χρηματοδοτήσεων από τον Τζόρτζ Σόρος

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλους απάντησε ότι ««αυτό δεν μπορεί να σταθεί, δεν  έχει καμία λογική, η κυβέρνηση κάνει κάτι που πιστεύει ότι είναι σωστό, το κάνει με θάρρος, αναλαμβάνει προσωρινά θέλω να πιστεύω το πολιτικό κόστος και να πληρώσει επειδή θεωρεί ότι κάνει αυτό που είναι καθήκον της;»

#TAGS MM