Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Παππάς: Θα αργήσουν πολύ οι θεματικές άδειες

Παππάς: Θα αργήσουν πολύ οι θεματικές άδειες

Ξέκοψε την συζήτηση για το ζήτημα των θεματικών αδειών ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο υπουργός μίλησε στον Real FM για τον τρόπο που έγινε η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών αλλά και για το μέλλον όσων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

«Δεν είναι μια συζήτηση που να αφορά τον παρόντα χρόνο. Εξηγώ και λέω ότι είναι μια συζήτηση που θα αργήσει να ξεκινήσει και θα ξεκινήσει όταν ολοκληρώσουμε την διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών», είπε αναφερόμενος στις θεματικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο κ. Παππάς, είπε ακόμα ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από την κυβέρνηση όσοι την επέκριναν αφού έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο την ώρα που επι 30 χρόνια δεν υπήρχαν άδειες. Χαρακτήρισε μάλιστα αλλοπρόσαλλο να εκτοξεύεται τετοια κριτική προς την κυβέρνηση.

«Για πρώτη φορά έγινε αδειοδότηση. Στο νομικό σκέλος οι τηλεοπτικοί σταθμοί που συμμετείχαν έχουν εξαντλήσει κάθε νομικό τους δικαίωμα. Εχω παραγγείλει καινούριο φοριαμό στο γραφείο μου για να χωρούν τα δικόγραφα. Το Σύνταγμα παραβιάζονταν από τις πρακτικές που υπήρχαν μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα των 4 υπερθεματιστών να μην καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος έως ότι εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, είπε: «Σε κανέναν δημόσιο διαγωνσμό ποτέ το δημοσιο δεν περίμενε την απόφαση του ΣτΕ. Το επιχείρημα να περιμένουμε το ΣτΕ το έχουμε ακούσει».

Χαρακτήρισε απολύτως ορθή την απόφαση για τα 4 κανάλια, ενώ στο ερώτημα γιατί αντιμετωπίστηκαν το ίδιο οι παλαιοί με τους νεους καναλαρχές είπε: «παραβιάζονταν η ισονομία γιατί υπήρχε ένα κλειστό κλάμπ ιδιοκτησιών των σταθμών. Η συνταγή του να μοριοδοτήσεις το έναν απέναντι στον άλλον εργαζόμενο είναι μεροληψία. Τα κριτήρια είναι αυστηρά. Στους προηγούμενους νόμους το πλαφόν ήταν 200 οι εργαζόμενοι. Η τηλεοπτική αγορά είχε το 2009 4.000 εργαζόμενους και τώρα έχει 2.000. Ηταν μια αγορά που θα πήγαινε στο κρασάρισμα και βάζουμε φρένο και οι φαρισαίοι και οι υποκριτές έρχονται να μας πούν για την ανεργία. Βγαίνουν και ξιφουλκούν απέναντι σ εμας γιατί πρώτη φορά πληρώνουν».

Στο ερώτημα τι θα γίνει τώρα που κλείνουν 3-4 τηλεοπτικοί σταθμοί είπε: «Το Εψιλον για παράδειγμα έχει 200 εργαζόμενους. Πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο της απασχόλησης. Τι να κάνει στις τράπεζες η κυβέρνηση να πει μην καταγγέλετε δάνεια; Στο MEGA έχουν γίνει αποτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Να βάλει τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ;»

Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι χτυπήθηκε η διαπλοκή είπε μεταξύ άλλων ότι «η διαπλοκή είχε την ρίζα της στο ότι είχε σχήματα μη βιώσιμα που ζούσαν με ζημιές και υπήρχαν πολιτικές ζυμώσεις για να συνεχίζεται η δανειοδότησή τους».

Για το αίτημα Μαρινάκη να μην ζητείται πόθεν έσχες μόνο για την πρώτη δόση αλλά για το σύνολο του τιμήματος είπε: «Ο κάθε συμμετέχων έχει χρησιμοποιήσει πολλά επιχειρήματα. Πρέπει να βεβαιώσει ότι έχει την δυνατότητα να καταβάλλει την δόση που προβλέπεται σε 15 ημέρες. Είμαστε εν αναμονή της απόφασης. Δεν είναι φωτογραφική η διάταξη».

Χαρακτήρισε ανόητο το ότι με την διαδικασία ήθελαν να εξευτελίσουν τους υποψήφιους. «Στις κάμερες είχαν πρόσβαση μόνο οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων. Ήταν ένας απαραίτητος όρος για να μπορέσει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού».

Τέλος, στο ερώτημα τι θα γίνει με εκείνους που θα μείνουν χωρίς δουλειά σε λίγες ημέρες απάντησε:

«Θα υπάρξουν κίνητρα που θα ανακοινωθούν. Θα γίνει συνάντηση σε λίγο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των τεχνικών και των δημοσιογράφων. Ήταν πολύ οξεία η κριτική που δεχθήκαμε όταν βάλαμε το όριο 400. Οι καινούριο επιχειρηματίες που μπάινουν στον κλάδο δεν θα αναζητήσουν προσωπικό από τον Βόρειο Πόλο. Το να πιστεύει κάποια ιδιοκτησία ότι μπορεί να διατηρεί αενάως ένα δικαίωμα δεν γίνεται».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε