Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Παραδοχή Πιτσιόρλα: Δεχόμαστε πιέσεις για μεταμνημονιακό καθεστώς και εποπτεία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Όσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότερο “πυκνώνουν” οι φωνές για ένα μεταμνημονιακό καθεστώς και για συνέχεια της εποπτείας και μετά τον Αύγουστο του 2018. Τώρα, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας αποκάλυψε στην Βουλή πως η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και θα συνεχίσει να πιέζεται ώστε να δεχτεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Πιτσιόρλας απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια για την πορεία των επενδύσεων, αναφέρθηκε και στην οικονομία και την πορεία της διαπραγμάτευσης με του εταίρους λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη και λεπτή φάση διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης και για την έξοδό μας. Είναι φανερό, ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και περιέχει μέχρι να ολοκληρωθεί πολλά στοιχεία πιέσεων σε βάρος της χώρας…»

Μάλιστα, στην δευτερολογία σημείωσε πως «οι μέθοδοι πίεσης είναι πολλές. Θα πιεστούμε για να έχουμε ένα μεταμνημονιακό καθεστώς που θα δίνει περιθώρια εποπτείας. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε…».

Νωρίτερα και στην πρωτολογία του ο κ. Πιτσιόρλας είχε και πάλι σημειώσει για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ότι «στο τέλος θα κριθεί εάν η διαπραγμάτευση ήταν επιτυχής και αν η έξοδος είναι αυτή που επιθυμούμε…»

Ερωτηθείς σχετικά με την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και τα επιτόκια είπε πως «το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε φθηνότερα από τους εταίρους μας, όπως δανειζόμαστε τώρα» και εξήγησε πως «η Κυβέρνηση δεν θέλει να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς, διότι η συνέχιση δανεισμού από τους εταίρους μας με τους σημερινούς όρους συνεπάγεται δεσμεύσεις της χώρας μας και νέα μνημόνια. Και δεν νομίζω ότι το θέλει κανείς στ’ αλήθεια, απλώς για αντιπολιτευτικούς λόγους λέγονται διάφορα. Στόχος, λοιπόν, είναι να φύγουμε από αυτόν τον τρόπο δανεισμού και να μπορέσουμε σαν χώρα αξιοπρεπώς να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και με την παραγωγή μας και με δανεισμό από τις αγορές, ούτως ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο νέων προγραμμάτων, νέων δεσμεύσεων».

Αναφορικά με την δυσπιστία των εταίρων για την πορεία της Ελλάδας, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε πως αυτή είναι διαχρονική και «δεν αφορά μονάχα τη σημερινή Κυβέρνηση απεναντίας πιστεύουν ότι με αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει πολλά περισσότερα»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις