Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παρακολουθήσεις – Εξεταστική Επιτροπή: Αντιδράσεις για την κατάθεση εκπροσώπου της Intellexa – Ρογκάκου: Επί ΣΥΡΙΖΑ η σύμβαση της Krikel

Παρακολουθήσεις – Εξεταστική Επιτροπή: Αντιδράσεις για την κατάθεση εκπροσώπου της Intellexa – Ρογκάκου: Επί ΣΥΡΙΖΑ η σύμβαση της Krikel

Με ένα ακόμα διαδικαστικό ξεκίνησε η συνεδρίαση της Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, στην οποία σήμερα καταθέτει η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθεί και να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις ο Φέλιξ Μπίτζιος (ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa και σύμβουλος της Krikel) πριν αποσταλούν οι ερωτήσεις στην νόμιμη εκπρόσωπο της Intellexa, στη δικηγόρο Σάρα Χαμού, για να απαντήσει γραπτώς. Η κ. Χαμού έχει δηλώσει κώλυμα στο να βρίσκεται αυτή την περίοδο στην χώρα μας. Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν εάν ο Φέλιξ Μπίτζιος παρουσιαστεί ενώπιον της Εξεταστικής, τότε να μην αποσταλούν καν στην Σάρα Χαμού οι ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλειοψηφία αρνήθηκε να λάβει τώρα την σχετική απόφαση επί του αιτήματος υποστηρίζοντας να συνεχιστούν πρώτα οι προγραμματισμένες καταθέσεις και μετά να εξεταστεί το θέμα.

Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προχώρησε σε δήλωση για τα Πρακτικά σε σχέση με τη διαδικασία που αφορά την κατάθεση μάρτυρα εκ μέρους της εμπλεκόμενης εταιρείας Intellexa.

Έντονη αντίδραση από το ΜέΡΑ25

Στη δήλωση αναφέρει πως «πουθενά στο ελληνικό δικαιακό σύστημα δεν προβλέπεται έγγραφη κατάθεση σε αρχές που ασκούν ανακριτικό ή ανάλογο έργο. Από τον τελευταίο Πταισματοδίκη μέχρι τα ανώτερα δικαστήρια ζώσας διαδικασίας, ο μάρτυρας καταθέτει προφορικά ακριβώς για να υπόκειται στη ζωντανή διαδικασία των ερωταποκρίσεων που θεωρείται πάντα σημαντική για την αναζήτηση της αλήθειας. Χωρίς να χρειάζεται ν’ αναλύσουμε παραπάνω αυτά, σας δηλώνουμε ότι, αρνούμεθα να συμμετάσχουμε στην παρωδία που επέλεξε η Επιτροπή σε σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αρνούμεθα να υποβάλλουμε οποιαδήποτε έγγραφη ερώτηση στη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας για να λάβουμε ανάξιες και ανίσχυρες, προετοιμασμένες, έγγραφες απαντήσεις που στο κάτω κάτω της γραφής ακόμα και αν υπογράφονται θα έχουν άγνωστο συντάκτη και καλούμε όλα τα Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να συναισθανθούν τις ευθύνες τους για τον απόλυτο ευτελισμό των διαδικασιών”.​

Η κατάθεση Ρογκάκου και αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της κυβέρνησης,  η κυρία Ρογκάκου, φέρεται να έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, ότι από τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην ΕΥΠ, δεν προέκυψε ούτε σύμβαση, ούτε σχέση του Pretador με το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η μάρτυρας κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι η πρώτη σύμβαση της εταιρείας Krikel με το ελληνικό δημόσιο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των εταιρειών Krikel και Intellexa.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν πως η κατάθεση της επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ειδικά η αναφορά της στην σύμβαση της Krikel με το δημόσιο επί κυβέρνησης ΣΥΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την ενόχληση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζοντας την κυρία Ρογκάκου με ειρωνείες και σχόλια, πράγμα που σχολίασε και η ίδια στην Επιτροπή.

Κύκλοι από τη αντιπολίτευση ανέφεραν πως η κυρία Ρογκάκου υιοθέτησε σε όλα την τακτική υπεκφυγής επικαλούμενη το “απόρρητο” και μάλιστα σχολίαζαν ότι η επικεφαλής της ΕΑΔ οχυρώθηκε πίσω από αυτό περισσότερο από όλους τους προηγούμενους μάρτυρες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις