Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Παρακολουθήσεις: Κυβερνητική πρωτοβουλία για κλείσει ερμητικά την πόρτα σε πιθανές, μη νόμιμες

Παρακολουθήσεις: Κυβερνητική πρωτοβουλία για κλείσει ερμητικά την πόρτα σε πιθανές, μη νόμιμες
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Να κλείσει την πόρτα σε κάθε συζήτηση για υποκλοπές από την πολιτεία ή από τις κρατικές αρχές ασφαλείας επιχειρεί η κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτηση του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, αφήνει υπόνοιες ότι οι εκλογές θα γίνουν υπό καθεστώς… predator, με παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων.

Με μια νομοθετική πρωτοβουλία, που εφαρμόζεται πρώτη φορά από χώρα της Ε.Ε., το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δημιουργήσει το έδαφος ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοιες… σκιές. Εντός Νοεμβρίου προωθεί νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την καθολική απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης εντός της Ελληνικής επικράτειας, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες δικλείδες διαφάνειας για τις νόμιμες επισυνδέσεις από την Ε.Υ.Π., συμπληρωματικά της πρόνοιας που έχει ληφθεί να απαιτείται η υπογραφή και 2ου εισαγγελικού λειτουργού για τις άρσεις των απορρήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα αξιοποιηθούν και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, και στη συνέχεια θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο στόχος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι διττός: από τη μία να διασφαλιστεί η λογοδοσία και από την άλλη να υπηρετείται η ανάγκη της εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο απόσυρσης της τροπολογίας βάση της οποίας απαγορεύεται η ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.
“Αξιολογούμε όλες τις παραμέτρους και θα αποφασίσουμε συνολικά στην κατεύθυνση βελτίωσης του πλαισίου” απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Ενημέρωση της PEGA από τον Γ. Γεραπετρίτη

Για την επικείμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ενημέρωσε χθες τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν επαφές για το θέμα των υποκλοπών, ο υπουργό Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.  
 Παράλληλα ενημέρωσε διεξοδικά για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες των καταγγελιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του από την Ε.Υ.Π. και απόπειρα παγίδευσης του με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Οι πρωτοβουλίες ως σήμερα…

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει ως σήμερα η κυβέρνηση, προβλέπει:
– Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα. 
– Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, αλλά και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
– Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, δρομολόγηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για υποδομές για την προστασία της ασφάλειας της χώρας κ.α..

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις