Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Παρακολουθήσεις: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Παρακολουθήσεις: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ημέρες το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς σήμερα (01.09.2022) συνεδριάζει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν θα δημοσιευτούν με βάση τον κανονισμό της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασιούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός «πορίσματος», δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας. Θα μπορούσε να βγει από το προεδρείο της επιτροπής ένα κοινό συμπέρασμα με συμφωνία των κομμάτων, χωρίς στοιχεία εθνικού συμφέροντος.

Θα πρέπει επίσης να διαφυλαχτεί το απόρρητο της συνεδρίασης και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη τα κόμματα επί του θέματος. Ο Κώστας Τασούλας είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να καταθέσουν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι:

– ο Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

– ο Γρηγόριος Δημητριάδης, τέως γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού,

– η Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών,

– ο Παναγιώτης Κοντολέοντα, τέως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– ο Θεμιστοκλής Δεμίρη, διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.),

– ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών,

– ο Θεόδωρος Δραβίλλας, πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), και

– ο Ιωάννης Ρουμπάτης, πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ακρόαση των προσκεκλημένων δεν γίνεται κατά μόνας, γιατί είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος και όχι εξεταστική επιτροπή. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις