Πολιτική

Παραμονές του Eurogroup οι Γερμανοί απασφαλίζουν κατά της Ελλάδας – “Ζητούν λεφτά ακροδεξιοί και ακροαριστεροί για να τα πετάξουν από το παράθυρο”

- Ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ δηλώνει πως η τρόικα δεν είναι αυτό καθ' εαυτό το πρόβλημα
- Ο Μίκαελ Φουκς απορρίπτει την πρόταση του Βαρουφάκη για την ανταλλαγή ομολόγων
- Απορρίπτεται από το σύνολο των γερμανών αξιωματούχων οποιοδήποτε κούρεμα του χρέους
- Οι ελληνικές απαιτήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης της Μέρκελ με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ. Β. Σόιμπλε

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup η Γερμανία κάνοντας ένα παιχνίδι εντυπώσεων θέλει να επιδείξει δύναμη ισχύος και να δείξει πως έχει σκληρή διαπραγματευτική γραμμή, έστω κι αν η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφοροποιημένη.

Για το θέμα της Ελλάδας άλλωστε σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική τους έναντι των ελληνικών απαιτήσεων. Βέβαια αυτή η συνάντηση ουδέποτε επιβεβαιώθηκε και ουδέποτε διαψεύστηκε.

Την ίδια ώρα, στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης με σκοπό να δημιουργήσουν ένα κλίμα έντασης και πίεσης προς την Αθήνας, ουσιαστικά απασφαλίζουν κατά της χώρας μας. Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χανς Μίχελμπαχ σε σκληρό ύφος αναφέρει πως “δεν έχουμε ακούσει ούτε μία εποικοδομητική πρόταση από την Αθήνα. Μόνο απαιτήσεις του τύπου να δοθούν χρήματα από τους εταίρους για να τα πετάξουν από το παράθυρο”.

Μάλιστα, συνεχίζει το παραλήρημα ο γερμανός αξιωματούχος, λέγοντας πως “δεν πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες ακροδεξιούς και ακροαριστερούς να διασπάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση’.

Στο ίδιο ύφος και ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Λάουκ, ο οποίος ζητά να μην υπάρξει καμία υποχώρηση στα ελληνικά αίτηματα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές σε όλητ ην Ευρώπη.

Σε πιο ήπια μορφή είναι η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Μίκαελ Φουκς, ο οποίος στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι προϋπόθεση για μια βραχυπρόθεσμη λύση αποτελεί η κατάθεση αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, στέλνει ο αντιπρόεδρος  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ τονίζει ότι η «νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά από μια τέτοια δέσμευση». Απορρίπτει, εξάλλου, την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων. Αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επιτυχημένη πορεία. Έχει πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, η ανταγωνιστικότητα της αυξήθηκε. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός “success story”. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο αργότερα, μετά από μια τέτοια δέσμευση» σημειώνει ο κ. Φουκς, ο οποίος επιμένει ότι για «μια βραχυπρόθεσμη λύση» «η Ελλάδα, ως δέσμευση πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Δεν θεωρεί ότι η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για ανταλλαγή ομολόγων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αποτελεί πιθανή λύση. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανταλλαγή ομολόγων για νομικούς λόγους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομολόγων, όπως δεν θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης του χρέους, όπως η αναβολή της απόσβεσης και σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Περαιτέρω ελάφρυνση σε ότι αφορά την ήδη εξαιρετικά μειωμένη εξυπηρέτηση του χρέους της δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, τόνωση της απασχόλησης και ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση της τρόικας, σημειώνει πως «το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄εαυτό ο όρος “τρόικα”».

«Οι “πιστωτές” της Ελλάδας είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Και οι τρεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αλλά αναγκαίο μέρος της λύσης για την Ελλάδα», αποτελώντας πραγματικά χείρα βοηθείας για τη χώρα. Και τα τρία θεσμικά όργανα επιθυμούν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» λέει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΝΔ: Μαρινάκης, Παπαστεργίου, Ρωμανός ανάμεσα στα πρώτα ονόματα των ψηφοδελτίων – «Μπαράζ» περιοδειών από γαλάζια στελέχη
«Πρόκειται για ένα μαραθώνιο δρόμο μέχρι τις εκλογές του 2027» δηλώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα μετέχει συντεταγμένα όλη η ΝΔ
Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τη λειτουργία του gov.gr 10
Crash test για Τσίπρα, Καρυστιανού και Ανδρουλάκη: ΕΛΑΣ, Ελπίδα και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν τη 2η θέση – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Στη «μεγάλη εικόνα» καταγράφεται μια σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το νέο τρίγωνο της αντιπολίτευσης αναζητά ακόμη σαφές πολιτικό αφήγημα
Οι Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Καρυστιανού και Νίκος Ανδρουλάκης 96
Μετωπική Καρυστιανού κατά ΔΣΑ για την αναβολή της εκδήλωσης: «Φίμωση του διαλόγου με παλαιοκομματικά κριτήρια»
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επισημαίνει ότι η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη αναβάλλεται, αλλά δεν ακυρώνεται
Μαρία Καρυστιανού
Δραγασάκης για Τσίπρα: «Δεν βλέπω κυβερνητική αλλαγή χωρίς αυτόν»
Ο ανεξάρτητος βουλευτής βλέπει καταλυτικό ρόλο του πρώην πρωθυπουργού στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά κρατά αποστάσεις από το εγχείρημα της ΕΛΑΣ μέχρι να φανεί αν μπορεί να εκφράσει μια νέα Αριστερά
Γιάννης Δραγασάκης 8