Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Παυλόπουλος και Ερντογάν έριξαν τους τόνους, μετά τις δηλώσεις “φωτιά”!

Ερντογάν
Φωτογραφία Reuters

Μετά τις δηλώσεις “φωτιά” για τη Συνθήκη της Λωζάννης και την μειονότητα στη Θράκη, Προκόπης Παυλόπουλος και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξαν τους τόνους, όταν συναντήθηκαν ξανά στο Προεδρικό Μέγαρο, αυτή τη φορά για να δειπνήσουν.

Αμήχανα χαμόγελα, σε μια ατμόσφαιρα… ηλεκτρισμένη, προσπάθησαν να φτιάξουν λίγο το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν και οι ανάλογες προσφωνήσεις – αντιφωνήσεις…

“Εμείς οι Έλληνες πάντα προσδοκούμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Και συνέχισε: “Μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος. Γιατί οι λαοί μας έχουν περάσει πολλά. Ιδίως από έναν πόλεμο στην Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του τις ζούμε καθημερινά… Είμαι βέβαιος ότι θα ξαναφτιάξουμε τις σχέσεις μας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας. Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε, να μπει εμπόδιο στο μέλλον μας. Αυτά που ενώνουν τα συμφέροντα των δύο λαών, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να μας διχάσουν”.

Ερντογάν: Συνεργασία στις επενδύσεις – Μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων, αλλά και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

“Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση… Στην πραγματικότητα είμαστε δύο λαοί που ζούμε δίπλα δίπλα και έχουμε μια προαιώνια ιστορία που βασίζεται σε βάθος χρόνου… Η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα. Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος. Ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν συμπολίτες που κάνουν επενδύσεις και τους συναντώ τακτικά. Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίηση τους, σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κανουμε στο μέλλον. Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, θα χτίσουμε ένα σωστό μέλλον. Στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού με αγωγό ΤΑΡ, ενεργειακούς πόρους, φυσικό αέριο.

Στην πολιτική, για ΕΕ, ευχαριστώ την Ελλάδα που στέκεται στο πλευρό μας. Ένα από τα βήματα που θα κανουμε μαζί είναι και η συνεργασία μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλω να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία τόσο εξ ονόματος μου, όσο και της συζύγου μου και των συνεργατών μου”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις