weather-icon °C AΘΗΝΑ

Πέθανε η Αγγέλα Κοκκόλα, στενή συνεργάτης και ιδιαιτέρα του Ανδρέα Παπανδρέου

Πέθανε η Αγγέλα Κοκκόλα, στενή συνεργάτης και ιδιαιτέρα του Ανδρέα Παπανδρέου

Η κ. Κοκκόλα βρέθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου το 1964 όταν και ανέλαβε γραμματέας του. Το 1965 αποσπάστηκε στο γραφείο του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι που ξέσπασε η δικτατορία.

Από το 1981 μέχρι το 1989 ήταν διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου και προϊσταμένη της γραμματείας του.

Το 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ όπου και παρέμεινε μέχρι το 1999.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών αναφέρει:

«Η Αγγέλα Κοκκόλα, «έφυγε» σήμερα από κοντά μας. Η θλίψη μας από την απώλειά της είναι μεγάλη.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, πενθεί μια γυναίκα πρωτοπόρα για την εποχή της, που ταύτισε την πορεία της με την πορεία της προοδευτικής παράταξης, σε πολύ δύσκολες στιγμές για τους Έλληνες και τη χώρα.

Υπήρξε αφοσιωμένη συνεργάτης του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου και στάθηκε δίπλα τους με αποφασιστικότητα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές που γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας του τόπου.

Ήταν παρούσα σε γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του τόπου και χαρακτηρίζονται από τη σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

Η Αγγέλα Κοκκόλα, έγραψε με τα ίδια της τα χέρια τις επιστολές του Γεωργίου Παπανδρέου προς το Παλάτι, γράφοντας ταυτόχρονα και τα ντοκουμέντα που συνοδεύουν ιστορικά τη σύγκρουση ενός μεγάλου ηγέτη που εξέφρασε τον μεταπολεμικό πόθο των Ελλήνων για δημοκρατία και αυτοδιάθεση, απέναντι στον αυταρχισμό της βασιλείας και της συντήρησης.

Ήταν δίπλα στον Ανδρέα και στην οικογένειά του στα χρόνια της εξορίας.

Στο ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), που ιδρύθηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη δικτατορία και την ξενοκρατία, συνέβαλε με καθημερινό αγώνα και αφοσίωση.

Έγραψε χιλιάδες σελίδες ντοκουμέντων, που καταγράφουν τους αγώνες των Ελλήνων για την Αλλαγή της χώρας. Πρακτικά των επαναστατικών διαβουλεύσεων για την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ, δηλώσεις, άρθρα και ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Και σε όλα, με τη δική της πάντα συμμετοχή και άποψη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, τιμώντας τη μεγάλη προσφορά της στην παράταξη, την πρότειναν ως υποψήφια για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές του 1994, από όπου και υπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα μέχρι το 1999.

Η Αγγέλα, δεν έπαψε μέχρι την τελευταία στιγμή, να νοιάζεται για τους Έλληνες και την πατρίδα. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνιά για το αύριο. Για ένα αύριο που θα δικαιώσει, επιτέλους, τους αγώνες δεκαετιών, για μια Ελλάδα ελεύθερη από πάσης φύσεως εξαρτήσεις, για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

Η Αγγέλα, τίμησε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με την παρουσία της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του Γενάρη του 2015, από την τελευταία τιμητική θέση, δείχνοντας στους νεότερους συνυποψήφιούς της την αξία του αγώνα για την Αλλαγή, από οποιαδήποτε θέση«.

Παπανδρέου: Έφυγε μια φίλη και συντρόφισσα

«Βαθιά η θλίψη μας από την απώλεια της Αγγέλας Κοκκόλα. Πιστή φίλη και σύντροφος. Αγωνίστρια της Δημοκρατίας και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα. Καλό ταξίδι Αγγέλα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου

Γεννηματά

Την θλίψη της εξέφρασε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά που σε δήλωσή της αναφέρει:

«Εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για την απώλεια της Αγγέλας Κοκκόλα, μιας δυναμικής γυναίκας που συνέδεσε το όνομα της με την ιστορία της Παράταξης και της χώρας.

Η Αγγέλα ήταν εμβληματική προσωπικότητα, απόλυτα ταυτισμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διαχρονική διαδρομή του από το 1964, την αντιδικτατορική αντίσταση, το ΠΑΚ, την περίοδο της Μεταπολίτευσης και της Αλλαγής. Πάντα παρούσα στην πρώτη γραμμή, ακέραιη και ακλόνητη στις επάλξεις της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους της».

#TAGS MM