Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πέθανε ο Βασίλης Πριόβολος – Συγκινούν Μπακογιάννης – Γεννηματά με το αντίο στον “Καπετάν Ερμή”

Βασίλης Πριόβολος

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο «Καπετάν Ερμής». Ο -κατά κόσμον- Βασίλης Πριόβολος, υπήρξε καπετάνιος του ΕΛΑΣ και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού. Πολλά τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου.

Ο Βασίλης Πριόβολος διετέλεσε, μεταξύ άλλων, υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Συλλυπητήρια της Φώφης Γεννηματά

Με ανάρτησή της στο Twitter, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά  αποχαιρέτησε τον Καπετάν Ερμή. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.

Σύντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.

Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.  Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος. Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή».

Δείτε την ανάρτηση

Βασίλης Πριόβολος: Ανακοίνωση και από τον Γιώργο Παπανδρέου

Σε δήλωση προέβη και ο πρόεδρος του Κινήματος και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος συγκεκριμένα τόνισε:

«Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, σπουδαίος αγωνιστής για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ο Βασίλης Πριόβολος, ο Καπετάν Ερμής της Εθνικής Αντίστασης, έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Στα εκατό χρόνια της πολυκύμαντης ζωής του, βρέθηκε, από τα Άγραφα όπου γεννήθηκε, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο βγήκε Πολιτικός Μηχανικός, αφιερώνοντας παράλληλα τη ζωή του στους αγώνες για μια καλύτερη πατρίδα.

Αρχικά, εντάχθηκε στο ΚΚΕ και στην κατοχή, βγήκε στο βουνό, όπου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες, αλλά και υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Διακρίθηκε για τη δράση του και ανέλαβε τη διοίκηση σημαντικών μονάδων του ΕΛΑΣ, όπως και τη διοίκηση της ένοπλης ομάδας ασφαλείας της Βίνιανης, έδρας της Κυβέρνησης του Βουνού.

Αργότερα, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, πήρε το δρόμο της ξενιτιάς, ως πολιτικός πρόσφυγας. Μεταπολιτευτικά, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία του πνοή για να δει την Ελλάδα να αλλάζει.

Πριν από λίγες ημέρες, στο πρώτο Συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, τιμήθηκε για τη δράση του και την προσφορά του.

Ο Καπετάν Ερμής, έφυγε από τη ζωή, όπως την ξεκίνησε και την ήθελε. Πράος, σεμνός, αλλά με ένα βαθύ αποτύπωμα αγώνων και αξιοπρέπειας.

Καλό ταξίδι, Καπετάνιε».

“Αντίο” και από τον Κώστα Μπακογιάννη

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε, παράλληλα, και ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του:

«Ο Καπετάν Ερμής έζησε 100 χρόνια και πολλές ζωές. Σύμβολο της Ρούμελης και ολόκληρης της Ελλάδας. Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας.

Ο Βασίλης Πριόβολος αφήνει πίσω του διδάγματα αγώνα για τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον κατατρεγμένο και τον ξεχασμένο. Για τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και την Ενότητα που τόσο έχουμε ανάγκη.

Φέτος δεν τις πρόλαβες τις Κορυσχάδες αγαπημένε Καπετάνιε. Θα είμαστε όμως όλοι εκεί και δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

Συλλυπητήρια και από τον Νίκο Βούτση

Τη συγκίνησή του για τον θάνατο του «Καπετάν Ερμή», του αγωνιστή της Αντίστασης Βασίλη Πριόβολου, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, υπασπιστή του Άρη Βελουχιώτη και στελέχους του Δημοκρατικού Στρατού, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αποχαιρετούμε μια ηρωική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης, τον “Καπετάν Ερμή”, που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και Δημοκρατία. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις