Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Πέτσας: Από αβλεψία μπήκε το «ιστορική» στην Συμφωνία των Πρεσπών

Πέτσας: Από αβλεψία μπήκε το «ιστορική» στην Συμφωνία των Πρεσπών

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης η απάλειψη της λέξης «ιστορική» για την Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ μετά την συνάντηση Δένδια – Πομπέο στην Θεσσαλονίκη. Το ανακοινωθέν αρχικά αναφερόμενο στην Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήριζε ιστορική, λέξη όμως που αφαιρέθηκε σε ορθή επανάληψη που εστάλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε από τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Live News στο Mega γιατί απαλείφθηκε η λέξη ιστορική. 

Click4more: Πέτσας στο Live News: «Αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τους Τούρκους θα πάμε στη Χάγη»

Απάντησε: «Σε πολλές περιπτώσεις σε τέτοιου είδους κείμενα δεν είναι σπάνιο να υπάρχει μια ορθή επανάληψη. Υπήρξε μια αβλεψία που διορθώθηκε και αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό είναι το τελικό κείμενο. Γι’ αυτό δεν πρέπει πολλές φορές να βιαζόμαστε στην προσπάθεια να βγάλετε κι εσείς την είδηση και εμείς να βγάλουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να το κοιτάζει ένα δεύτερο μάτι. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο δεν θα ήθελα να του δώσω μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι του αξίζει». 

 

ΚΙΝΑΛ: Αντιδράσαμε και το αλλάξατε

Το Κίνημα Αλλαγής με σχόλιο του Γραφείου Τύπου κάνει λόγο για αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης σχετικά με την διόρθωση, όπως λέει , του όρου “ιστορική” από το κοινό ανακοινωθέν Πομπέο -Δένδια.

Αναφέρει: «Μετά την αντίδραση μας η Κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών. Ότι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν. Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής στην οποία ανέφερε: «Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε «Εθνική ήττα». Ως Κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει «ιστορική». Ιστορική υποκρισία και λαϊκισμός. Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα Εθνικά Θέματα. Η κολοτούμπα τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον  κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη».

Για το θέμα αυτό αντέδρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη «ιστορική», που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη.

Και το ΚΚΕ σχολιάζοντας το «ιστορική σχολίασε: «Ο κυβερνητικός τραγέλαφος με την αναφορά στην ‘ιστορική’ Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα συγχαρητήρια του κ. Τσίπρα προς τη ΝΔ, επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Ότι ο εθνικισμός στον οποίο επένδυσε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, συνάντησε τελικά τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη και μόνο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών κι ευρωενωσιακών συμφερόντων που επέβαλαν τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις