Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πέτσας: Έρχεται ρύθμιση για 120 δόσεις – Παραγγείλαμε 25 εκατ. εμβόλια

Πέτσας: Έρχεται ρύθμιση για 120 δόσεις – Παραγγείλαμε 25 εκατ. εμβόλια

Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν συγκεκριμένοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, ωστόσο, με νόημα ότι «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει αυτό» και ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν, αποφεύγοντας έτσι να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως υπογράμμισε, στην αρχή του lockdown υπήρξε χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων και γι’ αυτό τώρα χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα. Ανέφερε, επίσης, ότι για τα σχολεία η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών ως προς την ημερομηνία και τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσουν, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για άνοιγμα σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες.

Πάντως, ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί «δύσκολη εξίσωση» κι επιβεβαίωσε πως υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή είναι μόνο το άνοιγμα των εστιατορίων και όχι της νυχτερινής διασκέδασης. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει ήδη συζήτηση για το πώς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάσταση των επιχειρηματιών της εστίασης μετά την πανδημία και δεν απέκλεισε προς τούτο το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, ενώ γενικότερα για τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί για επιχειρήσεις και πολίτες τόνισε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για 120 ή ακόμη και περισσότερες δόσεις. «Δεν θ’ αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία θα στηρίξει όσους πλήττονται.

Ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε, επίσης, πως θα υπάρξει επάρκεια εμβολίων, καθώς έχουν γίνει αρκετές παραγγελίες (25 εκατ. δόσεις) και θα γίνουν και άλλες, εάν αυτό χρειαστεί. Τόνισε πως το εμβόλιο θα φτάσει στην Ελλάδα όταν θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και άρα θα μπορέσει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εφόσον το επιθυμεί.

Σχετικά με τις καταγγελίες για διπλές καταγραφές των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε γι’ ακόμη μια φορά πως υπάρχει κάτι τέτοιο και στιγμάτισε την απελπισία, όπως είπε, της αντιπολίτευσης, η οποία υιοθετεί τις κατηγορίες αυτές για να διαρρήξει την εμπιστοσύνη προς τους επιστήμονες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε πως είναι αδιανόητο να γίνεται τώρα αυτή η συζήτηση.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού σε ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη και με ποδηλάτες στην Πάρνηθα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αφενός πως ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν αρνείται να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί με κάποιον πολίτη, διότι είναι ανθρώπινος. Αφετέρου απέδωσε την κριτική που του ασκείται σε «απελπισμένη αντιπολίτευση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις